Una forta tempesta amb granís deixa tres persones ferides a València i causa danys materials

És una pedregada històrica i el granís que ha caigut a l’àrea metropolitana de València ha sigut de tipus 4, és a dir, pedres tan grosses com una anou o més

Graníssol a la ciutat de València i àrea metropolitana / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de juliol 2023 - 18:57 Actualitzat: 04 de juliol 2023 - 12:53

Tempestes de pluja i graníssol han agranat aquest dilluns de vesprada la meitat nord de la Comunitat Valenciana. Una pedregada històrica a la ciutat de València i l'àrea metropolitana. Emergències havia situat la preemergència per pluges i tempestes en nivell taronja per a l’interior de Castelló i nivell groc per a l’interior nord, litoral nord i sud de Castelló i per a l’interior i litoral nord de València. I les previsions s'han complit.

La màxima precipitació de la vesprada ha sigut a Sogorb (Alt Palància), amb 37,4 litres per metre quadrat, i en moltes localitats ha caigut granís d’una grandària considerable. Aigua que ha anat acompanyada en diversos punts d'una granissada espectacular, que ha caigut en llocs com Sogorb (Alt Palància), Burjassot i Paterna (Horta Nord) i la ciutat de València. La Plana Baixa i el Camp de Túria també s'han vist afectats per aquesta pedregada.

Continua l’avís taronja per tempestes a l'interior sud de Castelló i el litoral nord de València fins a mitjanit, fruit de les tronades que cap a les 22:00 encara descarregaven a la zona de la Plana d’Utiel-Requena i l’Horta abans de desplaçar-se cap al sud. 

Segons l'Aemet a la Comunitat Valenciana, el granís que ha caigut a l’àrea metropolitana de València ha sigut de tipus 4, és a dir, pedres tan grosses com una una anou o més. És un fet històric, ja que no havia caigut mai granís tan gros en aquesta zona. Els precedents més pròxims són pedres de tipus 3, del volum d'una cirera, que caigueren l’1 de maig del 2021 a l'observatori de l’aeroport de Manises i el 27 de novembre del 2020 a la capital. Afirmen que aquestes granissades són més freqüents en comarques d'interior, i poc freqüents a la costa. De fet, hi ha una preocupació tradicional en el camp valencià de les comarques de l'interior per la pedra i els danys que causa en l'agricultura.

La Policia Local de València ha informat a À Punt que tres persones han resultat ferides al cap per colp d’una bola de gel. Dues d'elles són un home de setanta anys i una dona de vint. Així mateix, hi ha diversos carrers tallats a causa de la caiguda d’arbres i quatre semàfors avariats en algunes interseccions on la policia està regulant el trànsit. El 112 ha rebut 61 telefonades relacionades amb aquestes tempestes, la major part a la ciutat de València.

Els bombers han fet serveis per caiguda en algunes façanes i cornises de la ciutat, així com un tendal que ha estat a punt de caure, i quinze serveis més per grans branques que han caigut i han causat danys en vehicles. A més, hi ha hagut quatre serveis de trànsit, afortunadament tots sense ferits. Fora del municipi de València, el Consorci Provincial de Bombers ha informat que ha fet serveis a la Canyada, Paterna i Burjassot.

Palmera tombada en la Gran Via de Ferran el Catòlic, a València
Palmera tombada en la Gran Via de Ferran el Catòlic, a València / À Punt NTC

A més, l’Ajuntament de València ha informat de la cancel·lació del concert de La Maria previst per a aquesta nit a la plaça de l’Ajuntament, dins del festival Polirítmia. 

Davant de la preemergència per tempestes i pluges nivell taronja que ha activat l'Aemet a València, la Creu Roja ha obert les portes del Centre d’Emergències Socials (CAES) de l’Ajuntament de València per a proporcionar recer, sopar i desdejuni a les persones sense sostre que ho puguen necessitar. 

Pel que fa als efectes de la pluja en altres municipis, el Consorci Provincial de Bombers de València ha informat d’un conat d’incendi per llamp que s’ha extingit ràpidament a la Pobla de Vallbona (Camp de Túria). A Paterna (Horta Nord) ha caigut una branca en un carrer i un arbre sencer en un altre, mentre que han rebut tres avisos per sanejaments de façana a Xirivella, Quart de Poblet (Horta) i Gandia (Safor). A més, a Utiel (Plana de Requena-Utiel) han hagut d’actuar per un túnel inundat. 

Al sud de la província de Castelló i al nord de València cap a l’interior han caigut diversos llamps, que han originat un incendi forestal a Navaixes (Alt Palància) en una zona de càmping, a causa de les descàrregues que han mobilitzat diversos mitjans per a l'extinció.

Les fortes tempestes, a més, han provocat retencions que han arribat a sis quilòmetres a l'A-7 en direcció a Bétera, entre altres punts, segons ha informat la Direcció General de Trànsit (DGT).

Per a demà el Centre de Coordinació d’Emergències ha activat un avís groc per temperatures màximes a l’interior nord i sud de València.

També et pot interessar

stats