Una família d'Orpesa rescata una tortuga en perill d'extinció embolicada en un sac de ràfia

L'animal es recupera a l'ARCA de l'Oceanogràfic abans de ser retornada a la mar

Tortuga rescatada
Tortuga rescatada / Fundació Oceanogràfic

Una família que navegava amb el vaixell enfront de les aigües d'Orpesa (Plana Alta) va trobar en la superfície una tortuga marina de l'espècie Lepidochelys kempi embolicada en un sac de ràfia. Es tracta d'una tortuga bastarda, originària del Golf de Mèxic, i catalogada en perill crític d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN).

Després de descobrir la tortuga quasi oculta pel sac, la família, "molt conscienciada" amb el respecte pels animals marins, va contactar amb el 112, amb la qual cosa es va activar la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana, segons ha informat la Fundació Oceanogràfic en un comunicat. L'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic es va desplaçar fins a Orpesa per a valorar l'estat de l'animal i traslladar-lo a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar de l'aquari valencià.

Pablo González, el pare de la família, ha explicat els detalls del rescat de la tortuga i ha contat que "en un primer moment, pensàvem que es tractava d'una taula de surf, fins que ens vam adonar que era una tortuga embolicada en un gran sac de ràfia".

Amputada l'aleta posterior dreta

L'animal va ser ingressat en l'àrea clínica i, després d'una revisió mèdica completa, els veterinaris de l'Oceanogràfic la van mantenir hospitalitzada fins a l'estabilització i posterior cirurgia, en la qual li van amputar l'aleta posterior dreta, necrosada a causa de l'embolicament del sac. L'operació va ser "tot un èxit" i la tortuga es troba fora de perill a l'ARCA, on es recupera completament abans de tornar de nou a la mar.

Pablo i la dona, Ana Cristina, han visitat Paolo, nom amb el qual la van batejar els seus fills, Pablo i Daniel, i es van mostrar "admirats" pel treball que porta a terme l'ARCA de la Mar. "Ens ha alegrat molt tornar a veure Paolo tan bé i comprovar que l'operació ha sigut un èxit", ha assenyalat Pablo durant la visita a l'hospital de l'Oceanogràfic.

La tortuga bastarda està classificada en perill crític d'extinció per la IUCN, ja que la població s'ha reduït més del 80% per causes com la captura accidental o la pèrdua de l'hàbitat. La població mundial d'aquesta espècie es troba, principalment, al Golf de Mèxic i a la costa atlàntica dels EUA i, encara que també pot freqüentar aigües europees, la presència en les nostres costes és "excepcional".

També et pot interessar

stats