Una família crema un camp de tarongers a Carpesa: "Açò s’acaba, és insostenible”

Aquesta crema s’ha fet viral en les xarxes i ha generat una allau de comentaris que denuncien la difícil situació que travessa el camp valencià

Els camps de tarongers, cultivats des de fa quatre generacions, en flames / À Punt NTC

“Mon pare ha cremat hui l’últim cap de tarongers que ens quedava a l’horta de València. Açò s’acaba, és insostenible”. D’aquesta manera i acompanyat d’un vídeo, Lluís Marco mostrava en les xarxes la crema del seu camp, una potent imatge que ha generat una allau de comentaris i que il·lustra la difícil situació que travessa l’agricultura valenciana.

Aquesta família de la pedania de Carpesa, a València, ha cremat els seus camps de tarongers, que cultivava des de fa quatre generacions. Reconeixen que ha sigut una decisió difícil, perquè amb el foc se'n van records familiars, però que han pres per la situació que travessa la citricultura. Anys de producció citrícola reduïts a cendra, que també s'endú els records de diverses generacions.

En declaracions a À Punt Notícies, Lluís Marco explica que el distribuïdor només pagava quatre cèntims per quilo de taronges, “quan tots sabem el que costa al supermercat: més d'un euro”.

“Les nostres arrels familiars i sentimentals estan molt unides a la terra. Una terra productiva que ens ha donat a menjar al llarg de molts segles i això és una llàstima que s'estiga perdent", lamenta Marco.

El llaurador reconeix que tampoc no ha previst plantar cap altre producte agrícola, perquè la rendibilitat és molt baixa. “La gent jove estaríem encantats de poder continuar el treball en el camp, orgullosa del patrimoni etnològic, mantindre'l per a les noves generacions, perquè vegen com es treballa la terra i som capaços de viure d'ella i donar un exemple, però sense beneficis és impossible”, ha agregat. 

 

També et pot interessar

stats