Una errada de fabricació augmenta els dubtes sobre l'eficàcia de la vacuna d'AstraZeneca i Oxford

Un grup de voluntaris que van rebre menys dosi de la pautada van aconseguir més protecció.

Vacuna de la farmacèutica AstraZeneca amb la Universitat d'Oxford
Vacuna de la farmacèutica AstraZeneca amb la Universitat d'Oxford

La farmacèutica AstraZeneca valora fer un "estudi addicional" sobre l'eficàcia de la vacuna que ha dissenyat amb la Universitat d'Oxford, després de descobrir en els últims assajos que alguns pacients van aconseguir més protecció contra el coronavirus quan va rebre menys dosi de la pautada, respecte d'aquells a què es va inocular la correcta.

Una errada de fabricació va reduir a la meitat una de les dues dosis que va pendre un grup de voluntaris. L'eficàcia de la vacuna en aquests va ser del 90%, mentre que en la aquells que va prendre les dues dosis completes va ser del 62%.

Aquest dilluns l'empresa havia anunciat que la vacuna, anomenada Azd1222, havia demostat una eficàcia del 70,4% en les anàlisis de control més recents.

El conseller delegat de la farmacèutica, Pascal Sorriot, ja ha anticipat la possibilitat d'un nou estudi internacional per a consolidar les dades sobre l'eficàcia. Seria "més ràpid" que els anteriors, perquè caldria fer-ho en menys pacients ja que, al seu entendre, la vacuna ha demostrat una alta validesa en el còmput global dels assajos.

L'entrebanc no ha alterat el calendari. L'empresa rebrà l'autorització per a iniciar la vacunació en alguns països europeus abans que acabe l'any i està disposada amb complir la planificació. La Unió Europea va firmar un contracte la farmacèutica per a dquirir 300 milions de dosis de les quals Espanya en rebrà 31,5 milions.

La distribució als Estats Units es retardarà un poc més ja que els assajos es van fer fora del país, la qual cosa exigeix garanties complementàries.

El Regne Unit sol·licita al regulador avaluar la vacuna

El Regne Unit era un dels primers països on s'havia de subministrar la vacuna, de la qual ha contractat 100 milions de dosis. Tenint en compte les noves revelacions, el Ministeri de Sanitat ha demanat a l'agència reguladora de productes sanitaris i medicines una avaluació de la solució d'Oxford/AstraZeneca a fi de comprendre les dades i determinar si compleix amb rigor els estàndards de seguretat", (falten les cometes d’inici) segons ha explicat el titular del departament Matt Hancock. En tot cas, segons el ministre, la petició “marca un primer pas significatiu a fi d'obtindre l'aprovació de la vacuna per a la seua distribució”, sempre que se n'evidencien les garanties.

També et pot interessar

stats