Una empresa de Carcaixent desenvolupa barreres intel·ligents que alerten d'accidents de trànsit

La infraestructura té sensors connectats a senyals lluminosos i pot enviar missatges d'alerta a la policia o la DGT

La barrera encen els llums quan detecta un colp / À Punt Notícies
28 d'abril 2024 - 19:35

La innovació i la investigació en infraestructures viàries pot ajudar a millorar la seguretat en este àmbit. Això és precisament el que busquen les noves barreres intel·ligents que ha desenvolupat la Universitat Politècnica de València junt amb l'empresa familiar Metalesa, de Carcaixent.

Semblen un panell convencional instal·lat en qualsevol túnel, però incorporen un sistema de seguretat innovador: la superfície detecta els xocs i encén automàticament unes llums d'alerta.

"Esta tecnologia el que fa és, mitjançant una sèrie de sensors, identificar situacions de risc per a poder alertar en temps real els usuaris de la via i, d'esta manera, evitar l'accident", ha explicat el responsable del departament d'I+D+I de Metalesa, Vicente Mira.

El sistema es pot connectar a una senyalització lluminosa i avisar en temps real que hi ha hagut un accident. "Una altra capacitat és que el sistema pot enviar una alerta a la policia o a una altra administració competent per a actuar de la manera més ràpida possible", ha afegit el director tècnic, Edgar Lloret.

A hores d'ara, hi ha dos d'estos dispositius intel·ligents instal·lats en la xarxa viària valenciana: al pont Bimil·lenari d'Elx i al túnel de Nuevo Centro a València. Segons expliquen els creadors, a més de previndre accidents, estan aportant dades de trànsit molt valuoses, com ara la quantitat de vehicles que hi passen, el nombre de vianants que hi creuen o el registre constant del nivell de CO₂.

El 42% dels accidents mortals en carretera durant el 2023 van produir-se per eixides de via segons l'últim balanç de la DGT. "Fins ara, els nostres sistemes de contenció treballaven per a evitar estes conseqüències" ha explicat Lloret, "però hem decidit anar un pas més enllà i hem passat d'un concepte de seguretat viària passiva a un d'activa".

El sistema, que ha despertat l'interés del Ministeri de l'Interior, ha sigut distingit pel seu potencial en la prevenció de sinistres en els Premis Ponle Freno de Fundación Axa.

També et pot interessar

stats