Una dotzena de municipis de la Marina Alta es concentren contra la tala d'ametlers per la xilel·la

Reclamen passar a un pla de contenció perquè entenen que el d'erradicació no dona els resultats esperats.

VÍDEO | Una dotzena de municipis de la Marina Alta es concentren contra la tala d\'ametlers per la xilel·la

Diverses localitats de la vall de Pop (Marina Alta) s'han concentrat aquesta vesprada a les portes dels ajuntaments per a protestar per les tales d'ametlers a causa de la xilel·la, un bacteri que ja ha afectat 134.000 hectàrees a la Comunitat Valenciana. Des de fa dos anys s'han tallat més de 35.000 arbres, un fet que suposa una de les majors crisis paisatgístiques, turístiques i agrícoles que ha patit la comarca.

La protesta s'ha estés per municipis com ara Alcalalí, Benigembla, Benissa, Castell de Castells, Gata, Llíber, Orba, Parcent, Pedreguer, Senija, Teulada o Xaló. Amb aquestes concentracions demanen al Consell i a Brussel·les que aposten per una tàctica diferent per a combatre la plaga. 

Protesta a Parcent / Javi Ballester

Reclamen, així, que es passe del pla d'erradicació actual a un de contenció. Tal com ha apuntat l'alcalde de Xaló, Joan Miquel Garcés, això implicaria tallar només els arbres afectats per la plaga i treballar en aquells bancals que estiguen erms per a impedir que la xilel·la continue expandint-se.

Els agricultors consideren que la gestió actual no està donant els fruits esperats perquè no ha servit per a frenar l'avançament del microbi. Les comarques afectades a la Comunitat Valenciana són: la Marina, el Comtat i la Safor. Al març s'afegiren dos municipis a la llista dels afectats per l'epidèmia: Oliva i Vilallonga.

La Plataforma d'Afectats per la Xilel·la ha agraït el suport de la Mancomunitat de la Vall de Pop a les seues reivindicacions i també el fet que la nova consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, haja anunciat que la primera reunió serà amb ells.

També et pot interessar

stats