Una dona amb una màquina de cosir invisible, el mural de Barbiturikills que trau la malaltia d’Alzheimer al carrer

Forma part d’una iniciativa de l’AFAV per a visibilitzar les persones amb aquesta malaltia i mantindre-les en la memòria

Mural ‘Sempre en la memòria’, de Barbiturikills per a la iniciativa ‘Murals Urbans per a recordar-te’
Mural ‘Sempre en la memòria’, de Barbiturikills per a la iniciativa "Murals Urbans per a recordar-te" / Facebook: @afav.valencia

Un mural d’una dona cosint amb una màquina de cosir invisible és l’homenatge de l’artista urbana Barbiturikills a la seua àvia, que va patir la malaltia d'Alzheimer i, quan ja estava molt malalta, encara feia el gest d’estar cosint. Aquesta obra d’art forma part de la iniciativa "Murals Urbans per a recordar-te" de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València (AFAV), que compta amb el suport de la Càtedra Fundació Quaes - Universitat Politècnica de València. Des d’aquest dijous, el mural Sempre en la memòria es pot visitar al carrer de Roger de Flor de València, que ha quedat convertit "en un lloc per al record", segons ha informat l'entitat en un comunicat.

En l'acte d'inauguració han participat l’artista; la presidenta d’AFAV, Ana María Ruiz, i la directora de la Fundació Quaes, Miriam Pastor. Barbiturikills diu que ha representat l'Alzheimer en el mural d'una manera "molt personal", ja que és el retrat de la seua àvia quan estava malalta. Afirma que li ha semblat important representar-la d'aquesta manera, pel projecte de què es tracta, per visibilitzar la malaltia “d'una manera amable i afectuosa” i perquè li abellia “pintar-la tal com era”. “Li he posat la màquina de cosir invisible perquè quan va emmalaltir feia el gest d'estar cosint", ha detallat.

Per al mural, ha recopilat els records amb la seua tia, les seues germanes i els seus cosins, on la memòria de la seua iaia persisteix. I s’ha pres “la llicència creativa” de representar les escenes i elements amb els seus personatges habituals “perquè a ella li hauria encantat", ha explicat.

La presidenta d’AFAV, per la seua banda, ha expressat el seu agraïment a l'artista valenciana per l’homenatge, “que pot representar perfectament a qualsevol persona amb Alzheimer” i als records que aqueixa persona ja no té, però que perduren en la memòria i els cors de la seua família. Amb aquest mural i la resta dels que conformen el projecte, pretenen que la societat valenciana els mantinga en la memòria, ha indicat.

Així mateix, Pastor ha manifestat el seu agraïment a tots els artistes que han col·laborat per a visibilitzar aquest projecte perquè, gràcies a ells, "aconseguim potenciar sinergies de conscienciació al voltant d'aquesta malaltia i la seua materialització en art urbà". L’obra de Barbiturikills en record de la seua àvia inicia el tancament de la campanya "Murals Urbans per a recordar-te", que finalitzarà al juliol, amb un mural urbà que pintarà un grup d'estudiants de la Facultat de Belles arts de la UPV.

A través d'aquesta campanya s'han generat experiències artístiques que han tret la malaltia d'Alzheimer al carrer per a acostar-lo a la societat. En aquesta iniciativa han participat els artistes urbans Vicente Marzá, Julieta XLF, Galleta María i Xolaka.

També et pot interessar

stats