Una dona troba una granada de la Guerra Civil dins d’una malla de creïlles

Els Tedax han dictaminat que es tracta d'un artefacte d’origen francés que prové d’un camp de cultiu

Troben una granada dins d'una malla de creïlles / À Punt NTC

Una veïna del barri de les 613 Vivendes de Burjassot (Horta Nord) es va endur ahir dijous una sorpresa en trobar una granada de mà de la Guerra Civil dins d’una malla de creïlles. Finalment, tot ha quedat en un esglai.

La dona, que va tocar la granada abans d’adonar-se que es tractava d'un objecte metàl·lic i molt pesat per a la grandària, va alertar el 112, i es va activar el protocol habitual en casos de trobaments d'artefactes potencialment explosius.

Els agents de la Policia Local de Burjassot han confirmat que es tractava d'un objecte metàl·lic, cobert de terra i amb aspecte d’una granada de mà antiga. L’explosiu prové d’un camp de cultiu, sense que recol·lectors ni intermediaris s’adonaren de la naturalesa de l’objecte, que estava rovellat i cobert de terra.

Tot seguit es va procedir a desallotjar el veïnat com a mesura de precaució i es va advertir dels fets la Policia Nacional, que van sol·licitar la presència immediata dels artificiers del Tedax.

Els especialistes en desactivació d’artefactes explosius han dictaminat que es tracta d'una granada de fabricació francesa emprada durant la Guerra Civil Espanyola, i se l’han enduta per a fer-la esclatar en un entorn segur.

Cal maximitzar les precaucions

La granada no tenia espoleta, però mantenia la càrrega, fet que suposa un gran perill en els explosius antics que apareixen tant en els nuclis urbans com en entorns rurals. El pas del temps i l'exposició a la intempèrie, converteixen aquests artefactes en tremendament inestables, per la qual cosa la més mínima manipulació pot provocar el seu esclat.

Els experts adverteixen que s’han d’extremar les precaucions i evitar qualsevol contacte amb els artefactes.

També et pot interessar

stats