Una dona denuncia la piscina municipal de Benicalap per no deixar-la entrar amb vel

La Policia Nacional estudia el cas com a possible delicte d'odi i l'afectada assegura que va rebre insults racistes, mentre que l'Ajuntament de València ha obert una investigació a l'empresa concessionària

Fadila, la dona que ha denunciat el tracte racista a la piscina de Benicalap
Fadila, la dona que ha denunciat el tracte racista a la piscina de Benicalap / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 d'agost 2023 - 14:39 Actualitzat: 11 d'agost 2023 - 16:47

Dos treballadors de l'empresa concessionària que gestiona la piscina municipal de Benicalap, a València, han sigut detinguts per un delicte d'odi després de la denúncia presentada per una dona a qui li impediren l'accés per portar vel. Els arrestats són dos homes de 32 i 50 anys que aquest dijous prestaren declaració com a presumptes autors d'un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques. Després se'ls va posar en llibertat amb l'advertiment de comparéixer davant de l'autoritat judicial quan els requerisca, segons ha informat a Efe la Policia Nacional.

Tot va passar fa tres setmanes. Fadila, com es diu la denunciant, va acudir al recinte aquàtic amb els fills, menors d'edat. Ella mateixa ha relatat a un equip d'À Punt NTC com el personal de les instal·lacions va prohibir-li el pas en arribar, van insultar-la per la seua vestimenta i el color de pell. L'afectada, d'origen sahrauí i amb nacionalitat espanyola, assegura que ha sigut víctima d'un tracte racista. Per això ha posat els fets en coneixement de les autoritats.

Segons ha explicat a aquest mitjà, Fadila volia que els fills, de 5 i 8 anys, passaren una vesprada de bany en la piscina municipal de Benicalap. En la porta li preguntaren si portava trage de bany, cosa a què ella va respondre negativament i va aclarir-los que només entrava per a vigilar les criatures com fa "cada any". "Em van dir: 'Fora d'ací!'", s'ha queixat. Després començaren els insults racistes i les humiliacions. La dona lamenta que el personal de l'entrada verbalitzara els comentaris "davant dels xiquets". "Ho feien amb gust, rebutjar una persona per la raça i l'aparença distinta", ha contat.

L'Ajuntament de València ha obert una investigació a l'empresa concessionària de la piscina municipal de Benicalap, Aquaval, per a conéixer els fets que s'han produït i prendre mesures si escaiguera. Fonts municipals han indicat a Efe que la dona volia banyar-se amb roba de carrer, cosa que impedeix el reglament de la Fundació Esportiva Municipal (FDM), segons el relat verbal dels fets comunicat per la concessionària.

El consistori ha emés un comunicat en el qual assenyala que, en vista de les informacions conegudes sobre un possible cas de discriminació a una dona en un recinte municipal en aquest mes d'agost, ha obert una investigació conjunta per part de la FDM i l'Oficina de No Discriminació (ONDIS) per a "conéixer els fets que s'han produït i prendre les mesures oportunes que foren necessàries". L'ONDIS es va crear per a esclarir els casos de discriminació que puguen succeir a la ciutat de València, especifica.

Durant la investigació es donarà audiència a les dues parts implicades, informa l'Ajuntament. La piscina municipal de Benicalap la gestiona una concessionària, empresa externa a l'administració local que té la concessió fins a febrer de 2024.

El consistori liderat per la popular María José Catalá remarca que "condemna tota mena de discriminació i treballa diàriament per a evitar situacions que pogueren vulnerar els drets de les persones".

També et pot interessar

stats