Una dona ballarà per primera vegada la Dansa dels Tornejants d'Algemesí

Dijous de vesprada participarà en els assajos públics i dissabte debutarà en la Processó de les Promeses.

Dansa dels Tornejants
Dansa dels Tornejants / Ajuntament d'Algemesí

Enguany les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (Ribera Alta) fan un pas avant cap a la igualtat. Dissabte, 7 de setembre, durant la Vespra, una dona ballarà la Dansa dels Tornejants per primera vegada en la història. 

La impossibilitat que les dones s'incorporaren a aquest ball va motivar la dimissió de Juanfran Felici, l'anterior mestre d'aquests dansadors, al juliol, després de sis anys al capdavant del grup. 

Dilluns a la nit, des de les xarxes socials dels Tornejants, s'emetia un comunicat que transmetia la decisió d'incorporar la primera dona que participarà en aquesta reconeguda dansa el pròxim cap de setmana. Asseguren que fan aquest pas avant “a la recerca d'un patrimoni i una societat més justa i igualitària, d'acord amb el temps en què vivim i les necessitats de la legislació vigent, l'Estatut d'autonomia i les exigències en matèria de gènere del Consell d'Europa i la Unesco”.

Ara mateix hi ha tres dones que assagen la dansa i dijous una d'elles participarà en els assajos públics que tindran lloc a la plaça d'Ideal Terrassa d'Algemesí. Dissabte debutarà en la Processó de les Promeses.

La Dansa dels Tornejants naix al segle XVIII i forma part de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco el 2011.

També et pot interessar

stats