Una dona arriba al rectorat de la UV després de cinc segles

El vot del professorat ha sigut determinant perquè Mavi Mestre s'impose a Vicent Martínez per 6 punts de diferència.

La nova rectora, Mavi Mestre, pren el relleu d'Esteban Morcillo

Mavi Mestre, catedràtica de Psicologia, ha sumat el 52,98% dels vots mentre que l'altre candidat, el catedràtic d'Astronomia Vicent Martínez, s'ha quedat amb el 47,02%. Mestre, que ja va ser la candidata més votada en la primera volta d'aquestes eleccions, celebrada el 22 de febrer, esdevé la primera dona que ocuparà el rectorat de la Universitat de València des de la fundació, l'any 1499. Tota una fita literalment històrica. 

La participació global en aquesta segona ronda electoral a penes ha arribat al 15,43 % dels cens. En el cas dels estudiants la xifra és encara més insignificant: només han votat el 8,75%. Aquestes dades, sumades al sistema de vot ponderat que regeix l'elecció al rectorat de la universitat més gran i antiga de la Comunitat Valenciana, han sigut crucials per al resultat final.

Mavi Mestre ha sigut la candidata preferida del professorat amb vinculació permanent amb la UV, és a dir, catedràtics i titulars. Aquest grup representa només el 4% del cens, però el seu vot equival al 51%. En l'altre extrem hi ha l'estudiantat, que són el 89% del cens, però aquests sufragis tot just equivalen al 25%. Per la seua part, Vicent Martínez només ha guanyat entre el personal d'administració i els investigadors en formació.

En declaracions a À Punt, la rectora electa s'ha mostrat molt il·lusionada pel repte de governar una institució amb un pressupost de més 351 milions d'euros i ha avançat que "una de les primeres coses que faré és reunir-me amb els representats del professorat associat [en vaga des del 29 de gener] per a buscar una solució estructural a aquest problema".

De vicerectora a rectora

Mestre va nàixer a Oliva (la Safor) l'any 1956. És casada i mare de dues filles. Doctora en Psicologia i llicenciada en Ciències de l'Educació, ha orientat la seua activitat investigadora a diversos aspectes relacionats amb la inclusió social i la qualitat de vida de joves i adolescents, amb atenció especial a la diversitat funcional i a situacions de risc. 

Amb la seua elecció, la Universitat de València torna a apostar per un relleu entre candidats que integren el mateix equip de govern. Vicent Martínez, l'adversari derrotat, ha intentat trencar aquesta regla no escrita de la UV en dues ocasions. El 2014 va perdre davant d'Esteban Morcillo i, quatre anys després, ha tornat a ser batut per Mavi Mestre, que fins ara ha fet de vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat en l'equip de Morcillo, el rector ixent.

També et pot interessar

stats