Díhuit ferits en una explosió a la Casa de Cultura de Girona

Segons la Universitat de Girona, l'explosió s'ha degut a un "volum excessiu de vapor d'aigua" durant un experiment que es fa "de manera habitual" i que normalment dona lloc a un núvol de vapor d'aigua

Moment de l'explosió a la Casa de Cultura de Girona / SocialDrive
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de setembre 2022 - 21:49 Actualitzat: 01 d'octubre 2022 - 17:06

Díhuit persones han resultat ferides, una d'elles greus, en explotar un bidó de nitrogen líquid durant un acte de divulgació científica, que mesclava màgia i ciència, celebrat a la Casa de Cultura de Girona per a acostar la ciència als xiquets.

Entre els ferits hi ha deu menors d'edat, tres d'ells menys greus i set lleus, i cinc adults, un greu i quatre lleus.

El ferit més greu, que ha sigut traslladat a l'Hospital Trueta de Girona igual que cinc dels ferits, ha sigut l'ajudant del conductor d'aquesta animació científica que se celebrava al pati interior de la Casa de Cultura.

Mentre aquestes dues persones manipulaven dos grans bidons metàl·lics, un dels quals contenia nitrogen líquid i un altre vapor d'aigua, s'ha produït una forta explosió al voltant de les 19:45 hores.

Segons un comunicat de la Universitat de Girona (UdG) l'explosió s'ha degut a un "volum excessiu de vapor d'aigua" durant un experiment que es fa "de manera habitual" en les trobades de divulgació científica com la que s'estava realitzant i que normalment dona lloc a un núvol de vapor d'aigua.

L'incident ha provocat 18 ferits, un greu, tres de menys greus i 11 de lleus; dels quals cinc han sigut traslladats a l'Hospital Josep Trueta i la resta s'han derivat a Centres d'Atenció Primària (CAP) i l'Hospital de Santa Caterina. Les cinc persones hospitalitzades evolucionen favorablement.

L'ajudant del conductor de la demostració científica ha sigut el que ha patit ferides més greus, ja que l'explosió ha tingut lloc mentre manipulava els bidons.

Aquest acte, emmarcat en la Nit de la Ciència, ha sigut organitzat per la Universitat de Girona i el conduïa Dani Jiménez, un divulgador científic que protagonitza alguns programes televisius per a xiquets. Hi assistien entre 200 i 300 persones, majoritàriament xiquets.

El responsable de la demostració ha sigut traslladat a les dependències dels Mossos d'Esquadra per a ser interrogat sobre les circumstàncies de l'explosió.

Al lloc del succés s'han desplaçat huit dotacions dels Bombers, nombroses dotacions dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal i diverses ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també s'ha desplaçat al lloc de l'explosió per a interessar-se per l'estat dels ferits.

L'UdG ha emés un comunicat en el qual lamenta l'accident, desitja que els ferits es "recuperen favorablement al més prompte possible" i "es posa al servei de tots els que hagen pogut resultar afectats per aquest accident". La Universitat expressa igualment el seu agraïment als equips d'emergència i de seguretat per la seua ràpida actuació i també agraeix "la serenitat que ha mostrat en tot moment el públic assistent, la qual cosa ha permés una evacuació ordenada i diligent". 

També et pot interessar

stats