Una denúncia per 20 afusellaments se suma des de Castelló a la querella argentina

Reclamen la tutela judicial efectiva de les víctimes en l'exhumació, identificació i en tot el procés fins a arribar a la condemna dels crims de lesa humanitat

Finalitza la segona fase d\'exhumacions a Castelló després de trobar 19 cossos
Imatge d'arxiu d'exhumacions al cementeri de Castelló / À Punt NTC

Una denúncia per l'afusellament de 20 persones entre 1939 i 1943 que presentarà aquest dimecres l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme del cementeri de Castelló i Acció Ciutadana contra la Impunitat del franquisme se sumarà a la querella de la jutgessa argentina María Servini que ordena el processament de Martín Villa per homicidi agreujat en un context de crims contra la humanitat.

Aquest dimecres es presentarà la denúncia en el consolat argentí a Madrid, per la qual reclamen justícia per a 20 persones assassinades per haver sigut lleials al legítim govern de la Segona República i no haver-se sumat a les tropes colpistes.

La majoria dels cossos van ser enterrats en les fosses del cementeri civil de Castelló, i d'alguns es desconeix encara el parador de les restes.

Les denúncies són presentades per l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme del cementeri de Castelló i per l'associació Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme, que va sorgir en 2016 com a plataforma de suport a la querella argentina i forma part de la Ceaqua (Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina).

Les sentències de mort evidencien la manera en què van ser jutjades i condemnades aquestes 20 persones, en judicis mancats de proves i de justícia, igual que uns altres, assenyalen.

Prop de 900 persones van ser afusellades a la ciutat de Castelló, i també en altres localitats com Vinaròs, Borriana, Sogorb, Vila-real, Morella o Borriol, fins a quasi 1.100 persones a la província.

Davant la justícia argentina reclamen la tutela judicial efectiva de les víctimes en l'exhumació, identificació i en tot el procés fins a arribar a la condemna dels crims de lesa humanitat.

Afirmen que la recent ordre de processament contra Martín Villa per homicidi agreujat en un context de crims contra la humanitat dictat per la jutgessa responsable de la causa argentina, María Servini, els ratifica en la necessitat de buscar justícia per a les víctimes de la repressió franquista, ja que tenen dret a la veritat, a la justícia i a la reparació.

També et pot interessar

stats