Una concentració a València exigeix que no es deporte l'activista Mohamed Benhlima

Denuncien que si torna a Algèria podria patir "greus violacions dels drets humans"

Concentració a les portes del CIE de Sapadors (València) per a demanar l'alliberament de Mohamed Benhlima
Concentració a les portes del CIE de Sapadors (València) per a demanar l'alliberament de Mohamed Benhlima / Rober Solsona (Europa Press)
17 de març 2022 - 21:18

Una concentració enfront del centre d’internament d’estrangers (CIE) de Sapadors (València) ha exigit que no es deporte l'activista algerià Mohamed Benhlima, que va arribar aquest dimecres al centre, perquè podria patir al seu país "greus violacions dels drets humans", com "tortura o altres tractes cruels, inhumans o degradants".

Segons Amnistia Internacional, convocant de la protesta juntament amb CIE NO, Benhlima està al centre de Sapadors, on va arribar aquest dimecres, i "es tem que puga ser deportat en les pròximes hores". 

Les organitzacions han documentat el seu cas: va ser condemnat in absentia a deu anys de presó per compartir vídeos en línia que exposaven la corrupció en l'exèrcit i temen que a Algèria puga patir tortura o altres tractes cruels perquè hi ha antecedents a Algèria d’empresonament i tortures a altres persones condemnades per exposar públicament l’exèrcit. 

Per tot això s’han concentrat a les 18:00 hores d'aquest dijous davant del centre per a exigir que no siga expulsat al seu país. Segons explica el portaveu de CIE NO, Adrián Vives, a la protesta han acudit també amics de l'activista que prèviament han pogut visitar-lo.

Un dels portaveus d'Amnistia Internacional, Pau Bars, ha precisat que Benhlima va ser detingut a Saragossa i un jutge ha dictaminat la seua orde d'expulsió. En el seu moment, va tramitar una sol·licitud d'asil a Espanya i va rebre una notificació sobre aquest tema per a acudir a comissaria, però no hi va acudir per por, encara que pensen que es va denegar. En Sapadors, l'activista tracta de demanar asil de nou i, mentre estiga pendent de revisió la seua sol·licitud, no hauria de poder ser deportar.

Però independentment d'aquesta petició o dels càrrecs i penes als quals s'enfronte, Bars remarca que, d'acord amb el dret internacional, "en cap cas Espanya pot deportar una persona que pateix risc de vulneració de drets humans" al seu país.

Des de CIE NO han llançat la campanya #MohamedBenhalimaSeQueda amb l'objectiu de visibilitzar la situació de l'activista i contribuir a frenar la seua expulsió.

També et pot interessar

stats