Una comissió d'eurodiputats visita els treballs d'exhumació de la fossa 112 de Paterna

Es calcula que a Paterna hi ha enterrats 2.300 cossos en 70 fosses.

L'eurodiputada Marina Albiol (EU), l'eurodiputat Miguel Urbán (Podem) i l'exeurodiputat Jordi Sebastià (Compromís) han visitat els treballs d'exhumació de la fossa 112 de Paterna
L'eurodiputada Marina Albiol (EU), l'eurodiputat Miguel Urbán (Podem) i l'exeurodiputat Jordi Sebastià (Compromís) han visitat els treballs d'exhumació de la fossa 112 de Paterna

Una delegació d'eurodiputats ha visitat, aquest divendres, els treballs d'exhumació que s'estan realitzant a la fossa 112 de Paterna, convidats per l'Associació de Familiars de les Víctimes. En el cementeri de la població de l'Horta, els familiars els han traslladat el seu desig que es reconega que les morts a mans del règim franquista són crims de lesa humanitat. 

La delegació parlamentària ha pres nota dels testimonis dels familiars de les víctimes amb l'objectiu d'elevar a la Comissió de Peticions d'Europa que investigue els crims del franquisme, en els quals s'inclouen els assassinats a Paterna. En aquest sentit, Marina Albiol, eurodiputada d'Esquerra Unida, ha assenyalat: "És Europa qui ha de tindre una major implicació en tot aquest treball de recuperació de la memòria". Per la seua banda, l'exeurodiputat Jordi Sebastià (Compromís) ha afegit que l'estat espanyol ha de complir els estàndards internacionals. 

Els visitants formen part de l'intergrup europeu que compila documentació sobre la memòria històrica, i han escoltat les famílies que lluiten perquè aquests crims no prescriguen. Com ha recordat Carmen Gómez, presidenta de l'Associació Víctimes Fosa 112, la Llei d'amnistia de 1977 estableix que els crims prescriuen al cap de 20 anys. 

La lluita legal de les famílies de les víctimes vol tancar l'episodi de 80 anys d'ignomínia i de silenci. Al cementeri de Paterna es calcula que hi ha enterrats 2.300 cossos en 70 fosses comunes, i a tot l'estat espanyol jauen en fosses comunes més de 100.000 víctimes.

També et pot interessar

stats