Una de cada cinc famílies amb xiquets destina a la vivenda almenys el 40% dels ingressos

L’estudi de Save The Children afirma que el percentatge augmenta en les famílies vulnerables, que poden destinar tot el sou al lloguer i factures

Raquel, amb dos fills, cobra 500 euros i no troba cap pis a València / PABLO MARTÍ – DIODO MEDIA / SAVE THE CHILDR

Quasi una de cada cinc famílies amb criatures a la Comunitat Valenciana destina almenys el 40% dels ingressos al pagament de la vivenda i els subministraments, cosa que implica un menor pressupost per a les necessitats de la criança.

Així ho ha indicat un estudi publicat aquest dimarts per l’ONG Save the Children, en què recalquen que a l’alça dels preus de l’habitatge, especialment el del lloguer, no l'ha acompanyada un augment dels ingressos de les famílies.

Aquest percentatge augmenta quan es tracta de famílies vulnerables, que poden destinar pràcticament la totalitat dels ingressos al pagament del lloguer i les factures. La Comunitat Valenciana se situa com a una de les autonomies on la pujada del preu del lloguer ha sigut “més severa”.

L'estudi apunta que un 2,7% del total de llars al territori es troben en situació d’amuntegament, el que vol dir que cada membre compta amb menys de 15 metres quadrats per persona a la vivenda. "En el nostre treball diari amb les famílies veiem com moltes d'elles han de compartir pis amb altres famílies perquè no poden permetre's pagar un lloguer, fins i tot hem vist com han de compartir habitació", assegura en un comunicat el director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández. L’ONG lamenta que aquesta mena de situacions "els repercuteix en la salut física i mental, els afecta el creixement, desenvolupament, rendiment escolar i la seguretat".

Un altre aspecte que assenyala l'informe és la falta d'infraestructures bàsiques, com la cuina. Així, un 5,6% de les llars amb presència de xiquets i xiquetes no compta amb una cuina independent.

A escala territorial, les llars de la província de Castelló semblen ser les més afectades, ja que el percentatge augmenta fins al 6,4%. A més, aquest tipus d’habitatges es troben encara més en els municipis més xicotets, amb menys de 2.000 habitants, la qual cosa reflecteix la prevalença d'aquesta mena de problemàtiques en els entorns rurals o semiurbans. En aquesta mena de municipis, més d'una de cada deu llars no disposa de cuina independent.

Save the Children fa algunes recomanacions per a pal·liar els efectes que té el pagament de l'habitatge en les economies familiars; entre elles, ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer social com a manera de fer front a les crisis residencials derivades de desnonaments, impagaments o altres situacions de vulnerabilitat econòmica i exclusió social.

També et pot interessar

stats