Una campanya d'excavacions en el jaciment de la Cova dels Diablets documenta enterraments de fa 4.800 anys

La tercera campanya a les excavacions arqueològiques situades a Alcalà de Xivert ha finalitzat després de dos anys de treball de l'equip

Excavacions en el jaciment de la Cova dels Diablets
Excavacions en el jaciment de la Cova dels Diablets / Diputació de Castelló

La tercera campanya d'excavacions arqueològiques a la Cova dels Diablets, situada a Alcalà de Xivert (Baix Maestrat), ha finalitzat després de dos anys complets de treball de l'equip d'arqueòlegs. En aquesta ocasió la intervenció s'ha centrat en una part de la cavitat, on s'han documentat restes dels enterraments prehistòrics amb una antiguitat aproximada de 4.800 anys.

La campanya d'excavacions ha permés recuperar diferents restes de persones soterrades en el jaciment d'Alcalà de Xivert, així com fragments de ceràmiques fetes a mà, útils de sílex, collarets fets de conquilles marines, mineral o os i altres elements d'ornament.

Des de fa més de vint anys no s'havia fet cap mena d'actuació arqueològica en aquest jaciment prehistòric de la serra d'Irta, però gràcies a la col·laboració entre diferents institucions s'ha pogut dur a terme de manera satisfactòria.

L'Ajuntament d'Alcalà de Xivert ha finançat la contractació d'una empresa especialitzada per a fer els treballs de camp, mentre que la Diputació de Castelló ha aportat la direcció i coordinació de l'equip d'investigació, el material tècnic, les gestions administratives i la gestió de les diferents analítiques, tot això des del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació. La Universitat Jaume I també ha aportat mitjans tècnics des del seu laboratori especialitzat en l'àmbit.

La Cova dels Diablets està dins de la zona de màxima protecció del parc natural serra d'Irta i, per tant, ha sigut imprescindible seguir les directrius de la direcció del parc natural i de la Conselleria de Medi Ambient. A més, el parc natural ha col·laborat també amb les actuacions, condicionant-ne l'accés i orientant totes aquelles activitats que puguen afectar la conservació de l'entorn.

També et pot interessar