Una bola de llum il·lumina de verd el cel d'Espanya i Portugal

El fenomen còsmic, ocorregut este dissabte a la nit, ha deixat nombrosos vídeos virals en les xarxes socials

Imatge captada per una càmera de l'Agència Espacial Europea a Cáceres
Imatge captada per un càmera de l'Agència Espacial Europea (ESA) a Càceres / ESA/PDO/AMS82 - AllSky7
19 de maig 2024 - 11:03

Una bola de llum ha solcat esta matinada passada la península Ibèrica i s'ha albirat especialment bé des d'Andalusia, Castella-la Manxa, Madrid, Extremadura i Galícia, així com a zones del nord de Portugal. El fenomen s'ha produït a les 00:46 h de la matinada, quan l'objecte ha travessat el cel i ha deixat un rastre incandescent que ho ha il·luminat tot durant uns segons abans de desaparéixer. 

L'Agència Espacial Europea ha publicat al seu perfil d'operacions de la xarxa X un vídeo del moment i ha explicat que l'oficina per a la defensa planetària està analitzant la grandària i la trajectòria de l'objecte per a avaluar si algun fragment o part del material ha caigut a la superfície. 

"Segons indiquen els experts, va ser un superbòlid, una roca que va entrar a l'atmosfera a una velocitat de 45 km/s (uns 160.000 km/h). Va augmentar molt la temperatura, es va botar foc i va anar desfent-se i deixant un rastre visible de més de 20 segons", explica el meteoròleg d'À Punt Joan Carles Fortea.

"Es va iniciar en la vertical de Badajoz, més enllà dels 100 km d'altura i va eixir, pràcticament de manera horitzontal, cap al nord Portugal, cap a la mar per la zona de Porto. Sembla que es va desfer completament a uns 50 km d'altura", ha apuntat.

Quant a l'excepcionalitat o no de l'esdeveniment astronòmic, Joan Carles Fortea aclareix que els bòlids són "fenòmens esporàdics perquè es tracta de roques que estan orbitant pel sistema solar i, de tant en tant, alguns entren i són observats".

Imatge viral en les xarxes socials

Càmeres de seguretat de vivendes, càmeres de cotxes o simplement gent que estava en eixe moment a l'aire lliure i va enregistrar l'esdeveniment per casualitat o perquè va reaccionar ràpidament… El fenomen astronòmic ha sigut enregistrat per nombrosos testimonis que han compartit les espectaculars imatges en les xarxes socials i s'ha fet ràpidament viral.

A hores d'ara, és fàcil trobar estos vídeos en la xarxa X, on l'etiqueta #meteorito s'ha convertit en tendència a Espanya durant algunes hores.

També et pot interessar

stats