Mor una balena amb gepa encallada a la costa de Tavernes de la Valldigna

Es tracta d’una espècie poc freqüent al Mediterrani, amb un pes de vora 25 tones i entre 10 i 12 metres de llarg

Mor una balena amb gepa encallada a la costa de Tavernes de la Valldigna

La balena amb gepa que havia quedat encallada aquest dijous a la platja de Tavernes de la Valldigna (Safor) ha mort hores després d’arribar a la costa. Han sigut els veïns i veïnes de la localitat els que han avisat l’Ajuntament que havien vist nadar el cetaci. 

Segons ha explicat a À Punt NTC, el responsable de l'àrea de conservació de la Fundació Oceanogràfic, José Luis Crespo, es tracta d’una espècie poc freqüent al Mediterrani, amb un pes de vora 25 tones i entre 10 i 12 metres de llarg. Fa quatre dies, aquesta balena, ferida, havia sigut localitzada prop de Mallorca, atrapada en una xarxa a la deriva.

Un equip format per tècnics de l’Oceanogràfic, del Seprona i del Ministeri de Medi Ambient s’havia traslladat fins a la zona per a poder avaluar el seu estat. Crespo ja apuntava que la balena estava ferida per l’impacte de l’hèlice d’una embarcació, que li havia causat greus lesions en l'aleta dorsal. Segons explica el responsable de la fundació, aquest tipus de ferides són freqüents en animals que es queden a la deriva en aigües superficials, com és el cas d'aquesta balena. A més, el cetaci es trobava molt afeblit i i ple de paràsits. Crespo explica que, el més habitual és que els animals que es troben en aquest estat no puguen sobreviure i acaben arrossegats pels corrents i moren en alta mar o la costa. Aquest ha sigut el cas d'aquesta balena, que ha mort finalment "de manera natural" prop de la platja de Tavernes de la Valldigna.

Les grans dimensions d'aquesta espècie feien molt complicat el procés del trasllat del l'animal viu per a curar-lo. "Qualsevol actuació és realment complexa. No sols per la impossibilitat de moure l'animal sense fer-li mal, sinó pel risc que això comporta per a l'equip i per a qualsevol embarcació", explica Crespo.

Moment en què la balena amb gepa ha sigut trasportada fora de la mar
Moment en què la balena amb gepa ha sigut trasportada fora de la mar / TJ (À Punt)

L'equpi de l'Oceanogràfic han transportat el cetaci fora de l'aigua per a extraure-li unes primeres mostres per tal d'analitzar-les. Al voltant de les tres de la vesprada l'exemplar de balena amb gepa es traslladarà amb l'ajuda d'una grua i un camió al port de Sagunt, o li faran la necròpsia. Aquest examen és, destaca Crespo, "un pas fonamental per a saber les lesions que ha patit, però fonamentalment per a continuar indagant en les amenaces d'aquests animals per a poder continuar conservant-los".

També et pot interessar

stats