Una armadora de Santa Pola denuncia la Confraria de Pescadors per discriminació

L'organisme l'ha expulsada i l'ha vetada durant dos mesos per a pescar en una zona on permet el Ministeri

Una armadora de Santa Pola denuncia la discriminació que rep de la Confraria de Pescadors
30 d'abril 2022 - 14:55

El Florino y Caela, el vaixell de l'armadora de 66 anys Manuela Molina, va pescar al març en aigües de Múrcia. Això li ha costat l'expulsió de la Confraria de Pescadors de Santa Pola, segons l'organisme per haver violat un acord de pesca de les federacions murciana i alacantina.

Per contra, Manuela Molina denuncia el que considera una sanció discriminatòria que la penalitza per pescar en una zona on permet el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. "Complisc la llei, només pesquem on la llei permet pescar", es defén Manuela. "El que no puc suportar és la injustícia que està fent contra mi tota la junta directiva de la confraria", afegeix.

L'expulsió de la confraria suposa la pèrdua de la prioritat en el torn de venda. Això comporta la devaluació del seu producte per ser l'última a poder oferir el seu peix. També implica l'obligatorietat de pagar de bestreta i al comptat l'import del gasoil, fet que l'ha obligada a demanar un préstec, i la pujada del percentatge de venda que ha de pagar a la confraria, d'un 3,5% a un 4,5%.

Segons l'armadora, que vol portar el cas als tribunals i ja ha informat les administracions pertinents, els directius de la confraria pretenen protegir els "vedats" reservats a certs col·lectius, una restricció que no respon a la normativa. De fet –explica–, va rebre l'autorització expressa del Ministeri i de la Conselleria per a treballar en aquesta zona: "Si jo no haguera tingut contestació legal, no hi hauria anat, perquè aleshores la primera que em multaria seria l'administració", ha declarat a À Punt NTC.

Manuela ha destacat el suport que ha rebut d'altres companys i companyes confrares, que han qualificat la seua penalització com un "abús de poder" de la junta directiva, així com de les associacions estatal i valenciana de dones de pesca (Anmupesca i Avadope, respectivament). Segons Rita Míguez, presidenta d'Anmupesca, el de l'armadora de Santa Pola no és un cas aïllat: "Les dones de la pesca hem patit i patim diàriament injustícies derivades d'institucions i òrgans dirigits per homes que no dubten de prendre decisions en què no ens tenen en compte o directament ens perjudiquen", ha explicat a À Punt NTC. Manuela, que gestiona l'activitat del Florino y Caela des que el marit va faltar, fa sis anys, reconeix que aquesta discriminació no s'hauria produït si el seu home estiguera viu.

Manuela, que denuncia la falta de transparència de la Confraria de Santa Pola, espera que el seu cas servisca perquè l'administració revise les eleccions del 2019 a la junta directiva de l'organisme, que van ser "impugnades" per un suposat frau electoral.

La versió de la Confraria

La Confraria de Pescadors de Santa Pola, que el passat 30 d'abril no va voler donar la seua versió dels fets, tot i la insistència d'À Punt NTC, manifesta ara que l'armadora "no va ser expulsada, sinó sancionada amb una suspensió de dos mesos". A més, a l'empara del dret de rectificació que regula la Llei orgànica 2/1984, vol fer constar que no es tracta de cap discriminació i que la suspensió va ser "per no complir la normativa interna de la confraria". 

També et pot interessar

stats