Una app mòbil de la Universitat d'Alacant interpreta en temps real l'alfabet de la llengua de signes

El programari reconeix les lletres de l’alfabet a les mans de les persones sordes

Una imatge de l'aplicació per a comprendre el llenguatge de les persones sordes / À Punt NTC

El grup de robòtica de la Universitat d'Alacant ha dissenyat una aplicació mòbil per a interpretar en temps real l'alfabet de la llengua de signes. Es fa amb la càmera del telèfon i un programa que transforma en lletres els signes fets amb la mà. També opera a la inversa, per mitjà d'un avatar.

Ester Martínez, professora de robòtica de la Universitat d'Alacant, ha explicat que "la persona sorda signa, mitjançant les lletres, i va eixint el que ha escrit". De moment, amb aquesta aplicació només es pot lletrejar. El llenguatge de signes té estructura, gramàtica i lèxic propis, que són diferents en cada idioma. Per això, aquesta aplicació tot just ha començat.

Paco Morillas, l'estudiant que ha desenvolupat l'app per a sords, ha destacat que de moment només es pot reproduir l’alfabet, però "volem ampliar a un nou vocabulari on hi haja paraules completes".

A Espanya hi ha unes 27.000 persones sordes que utilitzen la llengua de signes, però no sempre tenen un intèrpret al costat. "A voltes és complicat perquè no comprenem el que diuen i nosaltres tampoc no ens hi podem comunicar" ha explicat Martínez. L'app es podrà descarregar de manera gratuïta d'ací a alguns mesos.

També et pot interessar

stats