Una app mòbil facilitarà la vigilància i el control de plagues als boscos

L'eina, denominada Simpla, ajudarà els agents de camp a tramitar avaluacions fitosanitàries, avisos i prospeccions de quarantena

Un senderista camina per la muntanya del Ponoig
Un senderista camina per la muntanya del Ponotx

La Generalitat ha llançat una aplicació mòbil per a facilitar als agents de camp la vigilància i el control de plagues en boscos i terrenys forestals, a través de la qual es tramitaran unes 3.500 avaluacions fitosanitàries, 300 avisos i 2.500 prospeccions de quarantena anuals.

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han desenvolupat aquesta nova eina, que està en fase de proves, en el Sistema Integral per a la Minimització de Plagues de la Comunitat Valenciana, denominat Simpla, que utilitzen els agents de camp.

Simpla és el sistema que permet organitzar la vigilància i el control de les plagues que afecten els terrenys forestals. Entorn de 300 persones utilitzen actualment aquest sistema i les aplicacions que inclou, entre els agents de camp –que duen a terme les avaluacions, avisos i prospeccions– i els gestors de sanitat forestal.

Amb la nova app, aquest col·lectiu podrà, des dels dispositius mòbils, realitzar avaluacions i prospeccions fitosanitàries planificades, així com reportar avisos d'incidències fora de planificació, la qual cosa permetrà eliminar l'ús del paper per a arreplegar la informació i l'abocament manual de les dades en el sistema, segons un comunicat de la Generalitat.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), José Manuel García Duarte, ha explicat que el sistema permet planificar accions de camp, com la lluita contra la processionària, i organitzar les demarcacions, les masses, les corbes de vol, els diagnòstics, els tractaments, les mostres, les prospeccions, les característiques del medi i fins i tot una xarxa de notificacions internes.

Per la seua part, des de la Conselleria de Transició Ecològica, promotora del projecte, es destaca que l'app facilitarà el treball en l'estudi i possibles tractaments de les malalties i plagues forestals, els agents mediambientals guanyaran agilitat procedimental i els tècnics rebran els avisos fitosanitaris amb mésrapidesa per a actuar, segons el director general de Medi Matural, Julio Gómez Vivo.

Com a suport a la planificació, a més, es disposa de gestors d'informes que permeten obtindre informació estadística de gran utilitat.

L'aposta pel control metodològic en matèria forestal a través de l'aplicació Simpla contribuirà a preservar la salut dels boscos. Aquest programa inclou instruments d'investigació en el camp de l'ecologia com la xarxa Muffet, emmarcada en la xarxa europea de seguiment de danys als boscos, o una xarxa d'alerta primerenca RAT, que controla els riscos derivats de l'aparició d'espècies exòtiques.

També et pot interessar

stats