Una app dissenyada a Alacant permet compartir loteria davant notari

Aquest software utilitza la intel·ligència artificial per a identificar, de forma segura, els dècims i les persones que els comparteixen.

L'aplicació 'Undecimo' utilitza la intel·ligència artificial per a identificar, de forma segura, els dècims i les persones que els comparteixen
L'aplicació 'Undecimo' utilitza la intel·ligència artificial per a identificar, de forma segura, els dècims i les persones que els comparteixen / Arxiu

Compartir dècims de loteria de Nadal entre diverses persones és una pràctica cada vegada més habitual. I compartir-los d'una forma segura no és tan fàcil com sembla, perquè ni les fotos del dècim enviades per Whatsapp ni signar els dècims per darrere té validesa davant un tribunal en cas que resulten premiats.

Enguany, el 78% dels dècims que es jugaran en el sorteig de la Grossa de Nadal, el 22 de desembre, seran dècims compartits i, per l'experiència, un de cada tres premis de dècims compartits acaben en juí.

Per a facilitar-ho, sis enginyers alacantins de Desenvolupament i Innovació, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, han dissenyat l'aplicació en línia undecimo.es, on es poden compartir dècims a parts iguals entre un grup de persones i davant notari, gràcies a la intel·ligència artificial. De fet, Margarita Gómez, responsable del projecte, afirma que busquen “fer formal, una cosa tan quotidiana com compartir loteria. Formal, divertida i que entrara una figura legal important com és un notari”.

El mecanisme és senzill i segur: una persona crea un grup en la plataforma on indica quantes persones participen i quins números jugaran en el sorteig. Cada membre haurà de pagar 1,5 euros, per la certificació notarial, i es podran afegir tants dècims com calguen.

Per a constatar que la persona que participa és real, l'aplicació utilitza la identificació biomètrica per a fer una comparativa de les cares. Gómez explica que “el reconeixement biomètric fa una comparativa de la selfie que et fas amb el teu DNI, mentre que la intel·ligència artificial s'aplica en el dècim perquè captura la foto del dècim, i ens assegura que és un dècim real i en curs. Com els bitllets, els dècims tenen moltes marques que diuen que són legals i l'aplicació ho valida. Fins i tot, si algú tractara de compartir dos voltes el mateix dècim, l'aplicació ho detectaria i et diria que no es pot compartir en dos grups diferents”.

A més, és una aplicació online que ajuda a saber qué estas jugant i amb qui. "Simplifiques la repartició en cas de premi i és una bona manera de tindre clar qué estas jugant, perquè vas a aconseguir un llistat amb nom, cognoms i DNI de tots els participants i un llistat de tots els números", conclou Gómez.

Des de la setmana passada, aquesta app alacantina ja està disponible en les tendes en línia de iOS i Android.

També et pot interessar

stats