Una aplicació valenciana localitza les meduses a les platges

Es diu MedusApp i està desenvolupada per un grup d'investigadors de la Universitat d'Alacant i la Universitat Politècnica de València.

Eduardo Blasco ens explica en la secció de xarxes de Les Notícies del Matí el funcionament de MedusApp, la seua aplicació que serveix per a la localització de meduses a les platges
Eduardo Blasco ens explica en la secció de xarxes de Les Notícies del Matí el funcionament de MedusApp, la seua aplicació que serveix per a la localització de meduses a les platges

Arriba l'estiu i amb aquesta estació s'obri la temporada de platges. Els banyistes es multipliquen a les costes valencianes. Tanmateix, en moltes ocasions el plaer de gaudir de la mar es veu frustrat per la presència de meduses. Un grup d'investigadors, liderats per César Bordeore, de la Universitat d'Alacant, amb els graduats Ramón Palacios i Eduardo Blasco, de la Politècnica de València, han desenvolupat una aplicació que serveix per a la localització d'aquests animals a les platges.

Es diu MedusApp i permet que la ciutadania faça la seua aportació cada vegada que veu una medusa, cosa que la converteix en els ulls dels científics. És el que es coneix com a ciència ciutadana. "Cada volta que veus una medusa i li fas una foto s'està enviant la localització i en temps real apareix en un mapa. Hi haurà persones que la utilitzen per a saber on hi ha meduses en un matí concret, però fonamentalment va destinada als científics", ha assenyalat Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l'app, en la secció de xarxes de Les notícies del matí.

Per mitjà d'aquesta eina es recullen un conjunt de dades que serveixen, per exemple, per a fer un report de picades i estudiar com afecten l'organisme humà, així com la reacció en persones al·lèrgiques. És senzilla, gratuïta i amb un vessant didàctic, ja que disposa d'una guia de primers auxilis quan s'acaba de patir una picada. Entre les seues aplicacions, saber millor com actuar en cas d'aparició d'animals com les caravel·les portugueses.

La idea va sorgir fa al voltant de dos anys, quan els investigadors van vore un anunci en una revista on es demanava la col·laboració ciutadana al voltant dels albiraments, però es feia de manera poc funcional, a través del correu o d'un web. Per aquest motiu van pensar que el millor era fer-ho a peu de camp amb una foto. L'aplicació ja està disponible per a les plataformes mòbils principals, Android i App Store. Es pot adquirir de manera gratuïta i també es pot trobar en el web MedusApp.net.

També et pot interessar

stats