Una aplicació permet saber si el teu banc inverteix en armament

Petjada en armes vol generar una mirada crítica de la banca i fomentar les finances ètiques.

Resultats d'una consulta en la webapp sobre Bankia
Resultats d'una consulta en la webapp sobre Bankia / Banca Armada

La campanya Banca Armada, impulsada per cinc entitats de la societat civil -Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Setem, RETS, Justícia i Pau i l'Observatori del Deute en la Globalització ODG-, busca visibilitzar la vinculació d'un gran nombre d'institucions bancàries de l'estat espanyol amb el finançament d'empreses que fabriquen armes.

En aquesta línia, la campanya ha creat una aplicació, Petjada en armes, que permet que qualsevol persona que tinga un producte contractat amb un banc puga saber si aquest inverteix els diners que gestiona en la producció armamentista. Les investigacions del Centre Delàs d'Estudis per la Pau indiquen que part d'aquest armament s'exporta a països involucrats en un conflicte bèl·lic.

Les persones usuàries de la webapp, que realitzen les consultes de manera totalment anònima, únicament han d'escollir els bancs que han contractat com a particular o entitat jurídica per a tindre accés a la informació recollida. Petjada en armes mostra la quantitat de diners que un banc inverteix en cada empresa de fabricació militar i el tipus d'armes que aquestes produeixen si les dades s'han fet públiques.

Tota la informació que s'ofereix és part de la base de dades de la campanya Banca Armada, creada pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau. Entre 2015 i 2019, segons els càlculs d'aquesta organització, els bancs espanyols van invertir 11 milions d'euros en empreses que fabriquen armament.

D'aquesta manera, les organitzacions que impulsen Petjada en armes volen generar canvis en els hàbits de consum i mobilitzar més activistes. Es busca fomentar una mirada crítica que invite la ciutadania a “passar a l'acció” i apostar per la banca ètica.

Aquesta iniciativa ha estat finançada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i tant Novessendes Fundació com Setem País Valencià són les entitats organitzadores del projecte al territori valencià.

També et pot interessar

stats