Una administrativa de Sanitat es nega a atendre un pacient valencianoparlant

La funcionària li va dir que no l'entenia i li va exigir que li parlara en castellà.

Una administrativa de Sanitat es nega a atendre un pacient valencianoparlant
Una administrativa de Sanitat es nega a atendre un pacient valencianoparlant

Una administrativa del consultori auxiliar de Beniparrell, dependent de la Conselleria de Sanitat, va exigir a un pacient que li parlara en castellà quan aquest hi va telefonar per a demanar una analítica de son pare. Aquest cas de discriminació lingüística va succeir el passat 18 de juliol quan Francesc Puertes, va telefonar al centre i el va atendre una administrativa que li va contestar: "¿Qué dice? No le entiendo". L'home va dir que tenia tot el dret a parlar en valencià, però la funcionaria li explicà que no l'entenia i que li havia de parlar en castellà.

La Plataforma per la Llengua ja s'ha manifestat sobre aquest fet. Des de l'organització consideren que l'administrativa va manifestar prejudicis lingüístics impropis d'una treballadora del sector públic de la Generalitat. A més, afirmen que s'han de garantir les competències lingüístiques de les persones que atenen el públic en la sanitat pública i que s'han d'organitzar activitats formatives per garantir-los un deure legal.

La Plataforma per la Llengua afirma que negar l’atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar valencià és un cas de discriminació que vulnera la legalitat de l’Estatut d’Autonomia valencià, la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) i fins i tot l’article 14 de la Constitució espanyola.

De fet, l’article 9 de l’Estatut d’Autonomia de 2006, proclama els drets dels valencians de «dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada» i que a l’article sisé diu que tothom té dret d’usar el valencià, que «la Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dues llengües» i que «ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua».

El passat cap de setmana un veí d’Elx va denunciar dos agents de la Policia Nacional a qui va acusar d’haver-lo arrestat per parlar-los en valencià.

També et pot interessar