Un 'sí vull' davant el notari

A partir d'aquest divendres es podrà autoritzar un expedient matrimonial sense que la parella vaja al Registre Civil

Una parella en la seua boda
Una parella en el seu casament

A partir de demà divendres, 30 d'abril, qualsevol parella que haja decidit casar-se ho podrà fer davant un dels 3.000 notaris que hi ha a Espanya. Aquest pas estalvia als contraents anar al Registre Civil, com fins ara, i per tant agilitza el procés. En qualsevol cas, és un tema a elecció de les parelles.

"Els notaris, com a funcionari públic i autoritat reconeguda, hauran de comprovar que els futurs contraents tenen capacitat per a contraure matrimoni; que no existeixen impediments, com ara que siguen menors d'edat (excepte els emancipats), o que estiguen casats amb altres persones; o, en el seu cas, la possible dispensa dels impediments. Així mateix, hauran d'assegurar-se que no es tracta d'un matrimoni simulat. A més, determinaran el règim econòmic aplicable al matrimoni i el veïnatge civil dels contraents", explicava aquesta setmana en un comunicat el Consell General del Notariat.

Els notaris poden autoritzar casaments des de fa sis anys, quan va entrar en vigor la llei de jurisdicció voluntària, el juliol de 2015. Des d'eixe moment han casat 41.474 parelles. I la xifra creix amb el pas dels anys, segons assegura el mateix col·lectiu. A partir de demà també podran tramitar l'expedient matrimonial, que fins era competència del Registre Civil.

José Angel Martínez Sanchiz, president del Consell General del Notariat, explica que els notaris prestaran amb aquest servei "l'eficàcia, celeritat i seguretat pròpies de la funció notarial, ajudant les parelles a tramitar els seus expedients en el termini de temps més breu possible i prestant-los assessorament gratuït, si així ho desitgen, sobre altres qüestions com el règim que regirà el matrimoni i la possibilitat de fer capítols matrimonials”.

També et pot interessar

stats