Un virus contra la Xylella: la UV i el CSIC proven un tractament pioner a Balears

Aquest testatge en plantes es tracta del primer tractament pilot amb fags en agricultura a Espanya.

Ametlers afectats per la xil·lela fastidiosa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de setembre 2023 - 13:52 Actualitzat: 07 de setembre 2023 - 22:10

La factura que deixa el bacteri de la xilel·la és molt alta. Des que se'n detectà el primer cas en ametlers a les comarques del sud, més de 200.000 arbres han hagut de ser triturats, perquè no hi ha una altra solució per a fer front a la malaltia. O almenys fins ara. Una investigació pionera del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València (UV) està provant d'injectar a vinyes infectades a Balears un tractament a base de virus bons que acabarien amb el bacteri. 

Després dels resultats prometedors que la investigació ha donat en la fase de laboratori, l’empresa derivada de la UV Evolving Therapeutics, ha començat a injectar el tractament a vinyes de Mallorca, on la plaga ja és endèmica i afecta també a altres cultius com ametlers i oliveres.

Les esperances de l’equip investigador estan ficades en una fórmula a base de fags, o virus bons, un remei biològic amb múltiples beneficis, ja que no generen residus i no fan mal ni als arbres ni als fruits. "Els virus de bacteris el que fan és seleccionar de forma molt específica un bacteri, que és la que serà la seua diana i la mataran" explica la directora de la investigació, Pilar Domingo-Calap. Aquest preparat, no només serviria per a tractar i curar una planta malalta, també per a previndre, i fins i tot, diagnosticar noves infeccions. 

Aquest testatge en plantes es tracta del primer tractament pilot amb fags en agricultura a Espanya. La tècnica, però, si ha sigut emprada en medicina, on els fags es veuen, cada vegada més, com una solució eficaç i segura per a lluitar contra la resistència bacteriana.  Precisament, els bacteris resistents a Espanya ja causen tres vegades més mortalitat que els accidents de trànsit i requereixen noves estratègies de control. 

Tot i que els resultats preliminars són prometedors, per a demostrar l’eficàcia del tractament sobre les plantes malaltes encara caldrà esperar. “Fins a l’any que ve que a les vinyes tornen a créixer nous fulls no veurem si el tractament ha funcionat, però estem fent un seguiment temporal per veure’n l’efectivitat”, explica Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del govern balear. 

També et pot interessar

stats