Un veí d'Alcoi s'enfronta a la pena de mort a Malàisia

Víctor Parada, de 29 anys i nacionalitat boliviana, està reclòs en una presó de Kuala Lumpur per transportar cocaïna.

Víctor Parada junt a sa mare, Silvia Vargas, en una foto recent a Malàisia
Víctor Parada junt a sa mare, Silvia Vargas, en una foto recent a Malàisia

Víctor Parada fa quatre anys i mig que està tancat en una presó de Kuala Lumpur (Malàisia) per traficar amb 450 grams de cocaïna. El passat gener un jutge li va llegir el veredicte que el condemna a morir a la forca. Ara té un any i mig per a preparar el següent i definitiu juí, i intentar evitar que s'aplique la pena. 

La família de Víctor mou cel i terra per a recaptar els diners i poder fer front al procés judicial i les despeses dels advocats de la defensa. "Ja ens hem gastat uns 40.000 euros, entre advocats, traductors i viatges, però el que més necessitem és l'ajuda diplomàtica, que el Govern de Bolívia s'implique per a evitar la mort del meu germà", conta a À Punt Mèdia Yoli Parada, germana de Víctor resident a Alcoi. "Ell va cometre un delicte i entenem que ha de pagar-ho, però no amb la seua vida".

En els mateixos termes s'expressa Jordi Martínez, regidor de l'Ajuntament d'Alcoi: "Considerem desmesurada la pena de mort. Aquest home ha de retre comptes davant la justícia, però entenem que hui per hui és inhumà que estiga condemnat a mort".

 Víctor Parada va residir i treballar diversos anys a Benilloba (el Comtat) i a Alcoi entre 2003 i 2009. Aquell any va ser deportat al seu país, Bolívia, per no tindre els papers en regla. Allà va passar moltes penúries econòmiques i problemes familiars. La dona se'n va anar de casa i va abandonar Víctor i el fill que tenien en comú. Els problemes econòmics i la desesperació el van portar a fer de mula per a introduir cocaïna a Malàisia. El van detindre el 27 d'octubre de 2013. 

Tots el grups polítics de l'Ajuntament d'Alcoi han firmat una moció per a demanar als governs d'Espanya i de Bolívia que intervinguen per a intentar evitar que apliquen la pena capital a Víctor Parada.

També et pot interessar