Un de cada tres menors valencians pateix sobrepés o obesitat

Els nutricionistes alerten que l'obesitat infantil ja s’ha convertit en pandèmia a la Comunitat Valenciana i adverteixen dels desequilibris nutricionals en els menjadors escolars.

VÍDEO | Un de cada tres menors valencians pateix sobrepés o obesitat

L’excés de pes s’ha convertit en una pandèmia al territori valencià, ja que un de cada tres menors valencians d’entre 2 i 17 anys supera el pes saludable, segons han advertit aquest dimatrts els nutricionistes valencians. A més, el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana ha alertat que hi ha desequilibris alimentaris als menjadors escolars, tot i que la Guia per als menús dels centres de la Generalitat es va aprovar fa més d’un any. 

La presidenta dels nutricionistes valencians, Paula Crespo, considera que “l’obesitat infantil ja és una pandèmia a Espanya i en concret a la nostra comunitat autònoma, que ha aconseguit la tercera posició en el rànquing autonòmic amb major nombre de xiquets obesos”.

Prop d'un 29% de la població de 2 a 17 anys de la Comunitat Valenciana pateix problemes de pes, bé obesitat (16,94%) o bé sobrepés (11,98%), segons l’última Enquesta Nacional de Salut. Aquesta xifra del 29% de població infantil i adolescent amb excés de pes està més de tres punts per damunt de la de 2012, quan se situava en el 25,6%.

Futurs obesos

Els professionals de la nutrició han mostrat la preocupació pel futur de la població més jove amb excés de pes. En aquest sentit, Luis Cabañas, secretari del Col·legi de Nutricionistes, ha recordat que “els xiquets obesos es transformaran en adults obesos”. Cabañas ha afegit que cinc de cada set adolescents amb sobrepès mantindran aquest estat d'adults. “Actualment, la Comunitat Valenciana compta amb quasi un 40% de la població amb sobrepès i prop d'un 20% amb obesitat", ha alertat Cabañas.

D’altra banda, els nutricionistes valencians han apuntat a “la falta de verdura fresca, llegums i ou, i l'excés de lactis ensucrats, aliments precuinats, empanats i fregits, i pastes i arrossos” com els defectes més habituals en les dietes dels col·legis.

Segons l'informe “Com mengem a la Comunitat Valenciana?”, elaborat pel Col·legi Oficial Dietistes i Nutricionistes, juntament amb la població major de 65 anys, els xiquets i adolescents valencians són els grups d'edat que pitjor mengen.

“Aquest segment de població pren amb prou freqüència begudes ensucrades i presenta un elevat consum de brioixeria, dolços i ultraprocessats, a causa de, entre d'altres motius, la publicitat enganyosa que etiqueta productes amb alts continguts en sucres, sal i greixos de mala qualitat com a recomanables o enriquits”, ha apuntat el secretari de l'entitat, Luis Cabañas.

També et pot interessar

stats