Un de cada tres menors de cinc anys pateix desnutrició o sobrepés

En el cas dels xiquets en edat escolar, l’informe adverteix sobre l’abús dels aliments ultraprocessats, dels refrescos i del menjar ràpid.

Un 44% dels xiquets no reben fruites o verdures, segons l’informe d’Unicef
Un 44% dels xiquets no reben fruites o verdures, segons l’informe d’Unicef / Arxiu

Almenys un de cada tres xiquets menors de cinc anys que hi ha en el món pateix de desnutrició o de sobrepés, segons un nou informe d’Unicef que fa sonar el senyal d’alarma per les pobres dietes que rep la població més jove.

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) adverteix que milions de xiquets estan menjant molt poc dels aliments que necessiten i massa dels que no els fan falta. Segons l’organització internacional, molts d’ells estan en risc d’un mal desenvolupament cerebral, problemes d’aprenentatge, d’immunització i de patir més infeccions i malalties. “Milions de xiquets sobreviuen amb dietes poc saludables perquè no tenen una altra opció millor”, ha explicat en un comunicat la directora executiva, Henrietta Fore, qui ha apuntat que no es tracta únicament que els xiquets mengen suficient, sinó de donar-los el menjar adequat.

L’informe descriu un triple vessant de la malnutrició: xiquets desnodrits, fam invisible causada per la falta de nutrients essencials i sobrepés. Vora 149 milions de xiquets de menys de cinc anys a tot el món són massa baixos per a la seua edat a conseqüència d’una mala alimentació, mentre que 50 milions són massa prims. En contra de la percepció habitual, aquests xiquets massa prims, un problema que en les seues formes més severes pot ser letal, es concentren a Àsia i no en països amb situacions d’emergència com les que es donen en diverses regions d’Àfrica. A més, 340 milions –un de cada dos xiquets en aquest rang d’edat– pateixen deficiències en vitamines i nutrients essencials com la vitamina A o el ferro.

L’abús dels ultraprocessats a l’escola

Vora 40 milions, en canvi, pateixen de sobrepés o obesitat, un problema que s’ha disparat en els últims anys. Els problemes comencen des dels primers mesos de vida, perquè únicament dos de cada cinc nadons menors de sis mesos s’alimenten exclusivament de llet materna. En l’etapa següent, dels sis mesos als dos anys, un 44% dels xiquets no reben fruites o verdures i un 59% no mengen ous, lactis, peix o carn. En el cas dels xiquets en edat escolar, l’informe adverteix sobre l’abús dels aliments ultraprocessats, dels refrescos i del menjar ràpid.

Com a exemple, assenyalen que el 42% dels adolescents en països d’ingressos baixos i mitjans consumeixen begudes carbonatades plenes de sucre almenys una vegada al dia. Unicef apunta com a responsables la publicitat inapropiada i la facilitat amb la qual s’accedeix a aquests productes, no sols a les ciutats, sinó també en zones remotes.

A més, les famílies amb menys recursos tendeixen a alimentar als seus xiquets i xiquetes amb menjar de menor qualitat, amb un cost cada vegada més baix, en contrast amb l’augment dels preus de productes saludables. I és il·lustrador que en un país desenvolupat com el Regne Unit la taxa de sobrepés es duplica a les zones més pobres respecte a les més riques. “Estem perdent terreny en la lluita per unes dietes saludables”, ha advertit Fore. Per a combatre la mala nutrició infantil en el món, Unicef recomana treballar en l’educació alimentària, utilitzar mesures com els impostos al sucre, incentivar els productors perquè oferisquen més menjars sans o millorar els etiquetatges, entre altres accions.

També et pot interessar

stats