Un total de 182 candidatures opten enguany a una de les sis categories dels Premis Rei Jaume I

Els jurats es tornaran a reunir de forma presencial a València els pròxims 6 i 7 de juny

Vicent Boluda i Javier Quesada, responsables de la Fundació Premis Rei Jaume I, aquest dimarts a València
Vicent Boluda i Javier Quesada, responsables de la Fundació Premis Rei Jaume I, aquest dimarts a València / Jorge Gil (Europa Press)

La 34a edició dels Premis Rei Jaume I torna a la normalitat amb un jurat integrat per 21 Premis Nobel que tornarà a reunir-se a València de manera presencial els dies 6 i 7 de juny per a decidir els sis guardons entre les 182 candidatures presentades, el 18% de les quals són dones.

Tres dels Premis Nobel assistiran en aquesta edició per primera vegada com a jurat a València. Es tracta dels nord-americans Paul Milgron, Premi Nobel de Ciències Econòmiques 2020, i David Julius, Premi Nobel de Medicina 2021 i l'escocés David McMillan, Premi Nobel de Química 2021.

El president i vicepresident de la Fundació, Javier Quesada i Vicente Boluda, han presentat aquest dimarts aquesta edició en un autobús turístic com una manera de cridar l'atenció perquè València i Espanya a més de ser potències turístiques siguen també reconegudes com a potències investigadores i d'innovació: "Creiem en una societat que crea".

Investigació Mèdica i Emprenedoria, les que més candidatures acumulen

De les 182 candidatures presentades, 26 són per a la modalitat d'Investigació bàsica; 15 d'Economia; 38 d'Investigació Mèdica; 21 de Medi Ambient; 24 de Noves Tecnologies i 38 d'Emprenedoria. Entre les persones que han presentat les candidatures hi ha prestigiosos professors d'universitats, institucions acadèmiques i investigadors de centres d'investigació nacionals, segons han detallat, durant la presentació, els responsables de la fundació que organitza els premis.

A més, 33 candidatures són de dones, una xifra que representa el 18% del total. Sobre aquest tema, Quesada ha recordat que la participació és "lliure", per la qual cosa "si no hi ha més dones és perquè no se'n presenten" i ha mostrat el desig de la Fundació que la seua participació vaja en augment.

L'agenda dels Nobels a la Comunitat Valenciana

Els responsables dels premis han detallat també l'agenda prevista per als Premis Nobel durant l'estada a la Comunitat Valenciana. El primer dia, que serà el 6 de juny, els Nobels visitaran nombrosos instituts i centres d'investigació d'interés, principalment de València, però dos d'ells es traslladaran també a Castelló, dos més a Alacant i un d'ells a Saix. I el 7 de juny, el focus estarà a la Capitania General, on es reuneixen els jurats i on es farà la lectura de la Declaració dels Premis Nobel. Els sis guardonats de la 34á edició rebran el premi al Palau de la Generalitat de mans del president, Ximo Puig.

També et pot interessar

stats