Un testimoni de la Gürtel diu que se sent utilitzat per a manipular el projecte tècnic de la visita del papa

Un tècnic de so confirma que va preparar el pressupost mesos abans que RTVV presentara el concurs d’adjudicació.

Visita que es va celebrar durant la visita del papa Benet XVI el 2006, durant la seua visita a València
Visita que es va celebrar durant la visita del papa Benet XVI el 2006, durant la seua visita a València / À Punt NTC

A José Luiz Álvarez el contractaren com a tècnic de so perquè iniciara el projecte per a la retransmissió de la visita del papa Benet XVI a València en 2006. Poc després assegura que es va sentir “enganyat” per Orange Market, l’empresa de la trama Gürtel, perquè després de tot el treball realitzat li van atorgar el projecte a una altra persona.

El testimoni ha comparegut aquest dimarts en el juí que celebra l’Audiència Nacional per les presumptes manipulacions d’aquests serveis a càrrec de l’empresa de Álvaro Pérez, el Bigotes. “Volien conéixer el projecte tècnic i encarregar-li’l a un altre, basant-se en un projecte tècnic acreditat”, ha apuntat, a més de dir que el coordinador del so finalment va ser Miguel Torroja, qui va testificar que la companyia va començar a preparar la visita del papa uns cinc mesos abans que la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) li adjudicara el servei el maig de 2006.

Álvarez també ha confirmat que va preparar la proposta tècnica i pressupostària sobre el sistema de so que s’instal·laria per a escoltar les intervencions del pontífex entre gener i març, quan encara no hi havia ni plec de condicions del concurs ni adjudicació per part d’RTVV. Ha postil·lat que li van encarregar un esdeveniment similar a Colònia, Alemanya, en 2005, però que, pel fet que li semblava molt car, va presentar un projecte de menor cost, que en principi estaria en “uns 11 milions d’euros” i que finalment va rebaixar després de la insistència de la Gürtel.

Preguntat sobre qui s’encarregava de l’acte, el tècnic de so ha dit que “aparentment tot estava controlat” per la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), però ha subratllat que “tot passava per Álvaro (Pérez)”. En aquest sentit ha afirmat que, encara que la gestió de la retransmissió l’havia de fer RTVV, no es podia “fiar” perquè la televisió valenciana no tenia recursos suficients per a això. “Calia donar-li-ho tot mastegat, tot fet i si tu treballes amb una televisió seriosa, una part de treball havia de ser seu”, ha apuntat.

Reunió en un semisoterrani

El tècnic de so també ha relatat que va assistir a diverses reunions amb el Bigotes i altres personalitats, recordant que va arribar a coincidir amb el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, per a tractar l’esdeveniment. Aquestes es van celebrar a la seu de Canal 9, a la zona on tindria lloc la visita i en un “semisoterrani d’unes oficines”, ha indicat. Sobre aquesta última ubicació, ha destacat que no sols li va resultar estrany el lloc de la trobada, sinó també que hi acudira un tècnic de so alemany “que no va obrir la boca”, però que “xampurrejant l’espanyol i l’anglés” li va demanar supervisar el seu treball.

Sense nomenar-ho ha fet referència a Wolfgang Neumann, que també va comparéixer com a testimoni en aquesta vista oral i que va explicar que Apogee –una de les empreses vinculada a la trama– el va contractar i encara li continua devent diners per la prestació dels seus serveis en la visita del papa a València.

Assegura que hi havia “descontrol” en la gestió i que l'avisaren de “coses térboles”

“Entenc que cal tindre discreció”, ha dit el tècnic de so, que ha indicat que en aquesta ocasió va ser massa perquè havia preguntat si algú més tenia el mateix encàrrec que ell i ningú li va dir res. Amb tot això, el testimoni ha conclòs que en l’organització hi havia “descontrol” i que “feia olor de socarrim” per la falta de claredat. Així mateix, ha recordat que Juan Carlos Rincón Feliú, un treballador d'Orange Market, el va advertir perquè “vigilara bé” què anaven a fer amb els pressupostos perquè podia “haver-hi coses molt térboles”.

En aquesta línia, ha relatat que va haver-hi una “situació un poc absurda” perquè el Bigotes li va insistir que l’empresa guardaria el “llibre de tapa dura” on el professional havia detallat el seu projecte econòmic, però aquest s'hi va negar rotundament. Davant la seua insistència, assegura que l’empresari es va quedar amb la proposta però al final el tècnic la va recuperar perquè Rincón Feliu li la va retornar amagat “davall de la jaqueta”.

També et pot interessar

stats