Un testimoni declara que contractaren serveis a dit a Gürtel per a la visita del papa a València

L'exdirector de l'IVF afirma que l'adjudicació de les pantalles i la megafonia eren responsabilitat d'RTVV.

Imtges d'arxiu de la visita del papa a València el 2006
Imtges d'arxiu de la visita del papa a València el 2006 / À Punt

L'enginyer industrial José Selva Guillén ha testificat davant el tribunal de l'Audiència Nacional que investiga les presumptes irregularitats en els contractes durant la visita del papa Benet XVI a València el 2006. Selva Guillén va dimitir com a coordinador d'infraestructures de la fundació creada a l'efecte en veure que van ser adjudicats a la trama Gürtel contractes que no comptaven amb el concurs públic d'altres empreses.

Aquest testimoni és un dels deu que han declarat en la sessió d'aquest dilluns a l'Audiència Nacional, on continua el juí pel suposat desviament de fons públics a través de l'antiga Radiotelevisió Valenciana (RTVV) durant l'esdeveniment religiós, en què hi ha 22 persones acusades. Entre ells l'exdirector general de l'ens públic, Pedro García, qui s'enfronta a 41 anys de presó.

L'enginyer, que havia sigut designat responsable d'infraestructures per al macroacte, va dimitir mesos després escandalitzat per pràctiques poc exemplars que va observar. Ha assegurat al tribunal que l'adjudicació del contracte a Orange Market, l'empresa d'Álvaro Pérez, el Bigotes, que va centrar la trama Gürtel valenciana, es va fer sense concurs públic i amb el vistiplau de l'antiga RTVV.

Segons ha relatat, va assabentar-se que s'havien adjudicat les pantalles i la megafonia instal·lades amb motiu de la visita de Benet XVI a València perquè es va trobar el Bigotes i altres quatre o cinc persones als jardins del Túria prenent mesures: "Quan els vaig preguntar què feien, va dir-me que estaven replantejant l'obra perquè ells eren els adjudicataris de les pantalles". L'enginyer ha contat també que l'expresident de les Corts Juan Cotino, investigat en la causa fins que va morir el passat abril, li va confirmar que els tècnics d'RTVV havien informat favorablement a l'adjudicació a les empreses d'Álvaro Pérez. "I li vaig dir: Juan, això no t'ho creus ni tu, es cau pel seu mateix plantejament".

Un altre dels testimonis citats aquest dilluns ha sigut el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, que s'ha acollit al dret a no declarar en estar imputat en l'altra causa que s'instrueix a València també per la visita del papa.

L'exdirector de l'IVF responsabilitza RTVV dels contractes

La sessió ha començat amb la declaració de l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Enrique Pérez Boada, qui ha afirmat que l'adquisició de les pantalles i la megafonia per les quals es va retransmetre l'acte eren responsabilitat exclusiva d'RTVV. Per aquests contractes, l'ens públic va pagar més del doble del que costava. Set milions d’euros en total, dels quals es calcula que 3,3 van anar a parar a les butxaques dels empresaris Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez el Bigotes i Ramón Blanco Balín, vinculats amb la trama Gürtel.

Pérez Boada formava part com a comissionat del patronat que organitzava la V Trobada Mundial de les Famílies, l'esdeveniment religiós que va motivar la visita del pontífex a la capital valenciana, i està citat en la causa per a declarar com a testimoni. Sí que està investigat, però, en la causa que instrueix un jutjat de València per presumptes irregularitats en els contractes de la fundació que va organitzar la visita del papa a València.

A preguntes de la fiscal, el també exregidor de l'Ajuntament de València ha reconegut que coneixia el Bigotes, però ha insistit que eixa relació no va afectar les contractacions per a l'esdeveniment religiós. Ha dit també no recordar si va rebre o no uns botons de puny de regal per part d'Orange Market, l'empresa valenciana de la trama Gürtel.

Un dels moments més tensos de la declaració ha arribat amb la picabaralla que ha protagonitzat amb la representant del ministeri públic quan ella li ha insinuat si hi havia amiguisme en les contractacions: "Perquè jo poguera haver rebut uns botons de puny que valien vora cent euros, per això se li va donar un contracte de no sé quants milions a algú? Vosté m'està parlant seriosament?", li ha amollat. Després, s'ha tornat a desvincular de la contractació de les pantalles i ha insistit que la responsabilitat era d'RTVV, no del patronat de què ell formava part.

També et pot interessar

stats