Un sistema de la Politècnica de València detecta la Covid en menys de 30 minuts per dos euros

Basat en tecnologies de DVD, detecta anticossos i antígens de SARS-CoV-2 analitzant la mostra serològica o de saliva.

Basat en tecnologies de DVD, detecta anticossos i antígens de SARS-CoV-2 analitzant la mostra serològica o de saliva
Basat en tecnologies de DVD, detecta anticossos i antígens de SARS-CoV-2 analitzant la mostra serològica o de saliva / UPV

Un nou sistema basat en tecnologies de DVD que desenvolupen investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) permet la detecció de la Covid-19 analitzant sèrum i saliva en menys de trenta minuts i per un preu per prova inferior als dos euros.

Es tracta d'un sistema biosensor que detecta anticossos específics i antígens de SARS-CoV-2, distingint-los a més dels de grip, d'una forma segura, ràpida, barata i efectiva. Pot analitzar fins a un total de sis mostres de sèrum i saliva simultàniament, determinant anticossos tipus G, M i A i antígens específics del virus en menys de mitja hora.

Quan un pacient és positiu, la mostra serològica o de saliva genera un senyal òptic que permet identificar individus que han patit la infecció o que la pateixen en aquest moment i estableix la concentració dels biomarcadors específics.

“És un sistema semiautomàtic, format per un disc microfluídic i un lector basat en tecnologia DVD, que realitza assajos en format bioxip amb una elevada sensibilitat i selectivitat”, segons ha explicat Ángel Maquieira, catedràtic del Departament de Química i director de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV. El projecte inclou també un programari d'adquisició, presentació i gestió de resultats.

Avaluació amb l'Hospital Clínic de València

Els investigadors han avaluat les prestacions analítiques del sistema biosensor en un assaig doble cec, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l'Hospital Clínic de València, dirigit pel doctor David Navarro, i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la UPV. “Els resultats estan permetent obtindre informació molt valuosa per a identificar individus asimptomàtics positius, diferenciant-los tant dels no infectats, amb una elevada sensibilitat i selectivitat, com d'aquells que presenten altres infeccions com grip estacional”, destaca Ángel Maquieira.

El sistema desenvolupat permetrà un diagnòstic viral ràpid i automatitzat, amb un cost molt inferior al dels kits actualment en ús. A més, afig, aquests biosensors permetran realitzar un “seguiment pràctic i eficient del nivell d'anticossos neutralitzadors una vegada arribe la vacuna”.

Una tecnologia barata a l'abast dels serveis sanitaris

Ateses les altes prestacions de la tecnologia, l'equip de la UPV destaca que el nombre d'escenaris sanitaris que poden beneficiar-se’n és molt ampli, des de serveis d'atenció primària i emergències fins a unitats de vigilància intensiva, entre altres. “El dispositiu és econòmicament molt competitiu. Així, el lector de discos té un preu de fabricació de 350 euros”, segons Maquieira.

Aplicable per a detectar altres virus

L'equip d'investigadors de la UPV destaca a més que el Combo-SARS-CoV-2 va més enllà de la pandèmia de Covid-19, ja que pot i podrà aplicar-se per a detectar altres agents amb capacitat infectiva com el virus de la grip, adenovirus i el virus sincicial respiratori, principal causant de bronquiolitis en xiquets menors de dos anys.

També et pot interessar

stats