Un projecte pilot a Ademús permet recuperar una mina abandonada en temps rècord

Aquest mètode d'èxit prové dels Estats Units i forma part d’un projecte Life finançat amb un milió i mig d'euros per la Unió Europea, i si té èxit la idea és estrendre'l per altres parts d'Espanya i d'Europa

Recuperació d'una mina abandonada a Ademús / À Punt NTC

La llei obliga a restaurar el paisatge després de l'abandonament de les mines, però aquest es tracta d’un treball que en la major part dels casos no té èxit, ja que l'erosió al terreny continua. Un nou mètode procedent dels Estats Units s'ha aplicat de manera pilot a Ademús i està donant excel·lents resultats en un temps rècord. 

Els efectes d'aquesta intervenció contrasten amb la imatge erosionada que presenta altra mina situada prop d'aquesta. Beatriz Olmo, tècnic de projectes de Vaersa ha explicat que el més important del nou projecte és que es tracta d’una intervenció "més eficient i més sostenible, ja que el model reprodueix la natura". "L'aigua erosiona menys, s’infiltra més i creixen millor les plantes", explica la tècnica.

Recuperen una mina abandonada a Ademús
Recuperen una mina abandonada a Ademús / À Punt NTC

Projecte Life finançat per la Unió Europea

De la mà d’aquest projecte pilot s’han introduït en el terreny fins a 30 espècies de plantes. Olmo explica que els sistemes de restauració de mines que s'utilitzen fins ara "són lents i no ajuden a previndre l'erosió". Mentre que amb el nou model només en dos anys al terreny hi ha vida, hi ha verd, i ha aigua.

Aquest mètode d'èxit, que prové dels Estats Units, s'està aplicant dins d’un projecte Life finançat amb un milió i mig d'euros per la Unió Europea. Si funciona la intenció de la Unió Europea es estendre'l a altres parts d'Espanya i d'Europa. El projecte està coordinat per la Generalitat i hi participen Vaersa, la empresa Sibelco, la Universitat Complutense de Madrid i el CEAM. La investigació inclou la presa de mostres per estudiar l'evolució del terreny, que ha recuperat l'aspecte natural en un temps rècord.

També et pot interessar

stats