Un projecte internacional té com a objectiu reintroduir el linx ibèric a la Comunitat Valenciana

Les àrees triades per la seua idoneïtat són el Parc Natural del Penyagolosa, les sureres de la serra d'Espadà, la serra Calderona, la reserva de la biosfera de l'Alt Túria i Cortes de Pallars

Un equip de veterinaris treballa per a reintroduir el linx ibèric a la Comunitat Valenciana
Paco Morrió
José Vicente Cebrián
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de setembre 2021 - 16:58

En cinc anys es podrien veure exemplars de linx per alguns paratges de la Comunitat Valenciana. Un equip de veterinaris del CEU Cardenal Herrera col·laboren en el projecte Vialynx –vinculat a la missió Life Eurolarge Carnivores WWF 15/09/2019– que té com a objectiu reintroduir el linx ibèric.

Es tracta d'un projecte que se centra en huit àrees a la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa, perquè són comunitats amb hàbitats favorables.

L'any 2000 quedaven només 94 exemplars d'aquest felí a tot Espanya. El macroprojecte amb fons europeus en va permetre la recuperació i hui ja n'hi ha més de 1.100. S'han ampliat hàbitats als Montes de Toledo, Sierra Morena i Extremadura. En l'actualitat, el pla és estendre'ls per a evitar encreuaments genètics.

L'equip de veterinaris del CEU Cardenal Herrera col.labora amb el projecte Vialynx
L'equip de veterinaris del CEU Cardenal Herrera col.labora amb el projecte Vialynx / À Punt NTC

Els veterinaris valencians ja han començat el treball de camp en algunes zones d'interior valencianes. Aquests dies treballen per a fer un cens de conills, perquè aquests animals són fonamentals en la dieta del Linx.

El projecte de recuperació de l'espècie ha aconseguit allunyar-lo de l'extinció i ara es treballa per a ampliar els seus hàbitats. Aquest dimarts s'ha delimitat una àrea de la serra Calderona. I per a mesurar la densitat de conills busquen caus, escarabats, excrements i qualsevol rastre.

Sense conills no pot haver-hi linxs

Jesús Cardells, investigador principal del grup Saigas, ha explicat que el linx sol alimentar-se d'un conill al dia. Per tant s'ha d'assegurar que tinga aliment suficient i no necessite desplaçar-se.

Les àrees candidates a acollir el linx ibèric són cinc. De nord a sud hi ha el Parc Natural del Penyagolosa, les sureres de la serra d'Espadà, la serra Calderona, la reserva de la biosfera de l'Alt Túria a Sinarques i Cortes de Pallars, amb les gorges del riu Cabriol.

L'estudi va més allà. Com ha explicat a À Punt Víctor Lizana, coordinador del projecte Vialynx, s'ha d'avaluar l'evolució i estat sanitari dels conills, la integritat de l'hàbitat i l'acceptació social de les persones que viuen al territori.

Fa dos anys una càmera gravava un linx famolenc a la serra de les Salines de Villena. Eren les primeres imatges d'un linx ibèric a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats