Un policia i una gestora d'Alzira s'enfronten a set anys per afavorir la immigració il·legal

La xarxa, en la qual hi ha dotze processats més, feia passar per comunitàries persones que no ho eren per a obtindre un NIE que els permetera treballar i donar-se d'alta en la Seguretat Social

El policia treballava en l'oficina d'estrangeria d'Alzira
El policia treballava en l'oficina d'estrangeria d'Alzira / Google

Una advocada i propietària d'una gestoria d'Alzira (Ribera Alta) i un policia nacional de l'oficina d'estrangeria d'aquest municipi, companys sentimentals, s'enfronten a una petició de condemna de set anys de presó per encapçalar, suposadament, una organització criminal per a dotar de documentació falsa a ciutadans de països extracomunitaris.

Aquests fets es jutgen des d'aquest dimarts en la secció segona de l'Audiència Provincial en una causa en la qual hi ha 12 persones processades més (ucraïneses, eslovaques, georgianes i armènies), cinc de les quals no han pogut ser localitzades i s'han dictat ordres contra elles de crida i cerca.

Aquesta xarxa corrupta operava amb la intenció de fer passar per ciutadans comunitaris els que no ho eren, perquè així pogueren sol·licitar un certificat del NIE que els permetera treballar i donar-se d'alta en la Seguretat Social. Segons relata la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, la banda va actuar fins al desembre de 2017. Una vegada obtenien el NIE, els processats es valien d'empreses de treball temporal dedicades a la recol·lecció de productes agraris que contractaven els ciutadans malgrat les identitats falses.

L'acusació pública demana penes que oscil·len entre els quatre i els set anys de presó pels delictes continuats d'auxili a la immigració il·legal, falsedat en document oficial i el delicte d'integració en banda criminal.

Dos dels processats, que anunciaven ofertes de treball a l'estranger, asseguraven tindre fàbrica pròpia, així com terrenys propis on treballar i collir fruita. D'aquesta manera oferien contracte de treball, documentació falsa i direccions on romandre a Espanya, tot això amb el pagament previ d'entre 800 euros i 900 euros.

Una vegada integrats dins de les quadrilles agrícoles, s'encarregaven d'explotar-los laboralment, "mitjançant jornades de treball esgotadores i descomptant de manera abusiva del salari pel seu treball les despeses per allotjament i, transport, així com proferint represàlies directes als treballadors o a les seues famílies als països d'origen", detalla el fiscal en el seu escrit.

L'advocada es prevalia, sempre segons el fiscal, de la seua condició de propietària d'una gestoria i de la seua relació sentimental amb el policia processat, acusat de gravar en el registre públic tota la documentació falsa sabent que ho era.

També et pot interessar

stats