Un policia assegura que la trama Gürtel es va embutxacar tres milions amb la visita del papa a València

El responsable de l'operació policial que desmantellà l'entramat assegura que la xarxa liderada per Correa va tindre reunions amb Juan Cotino.

Els membres de la trama Gürtel, en una imatge d'arxiu
Els membres de la trama Gürtel, en una imatge d'arxiu

El policia nacional que va dirigir la investigació del cas Gürtel, la trama de corrupció relacionada amb el PP, ha declarat aquest dimecres en el juí obert per les presumptes irregularitats durant la visita del papa a València el 2006 que l'entramat es va repartir un botí de tres milions d'euros després d'obtindre l'adjudicació d'un contracte vinculat amb aquesta celebració religiosa.

L'Audiència Nacional ha fet una nova sessió del juí als 22 acusats d'aquesta peça del cas, que investiga suposades adjudicacions irregulars a l'entramat liderat per Francisco Correa amb motiu de la visita de Benet XVI a València al juliol de 2006 per a participar en la V Trobada Mundial de les Famílies.

La Fiscalia Anticorrupció manté que després d'assumir l'antiga Radiotelevisió Valenciana (RTVV) el senyal de la retransmissió de la visita del papa, la trama Gürtel va aconseguir que l'ens públic li adjudicara el muntatge de pantalles i so als carrers de València per "un preu desorbitat" de més de set milions d'euros.

Segons el ministeri públic, qui aleshores era director general d'RTVV, l'acusat Pedro García, va dur a terme actuacions, vulnerant les normes de contractació pública, per a aquesta adjudicació, per la qual es va repartir més de tres milions d'euros amb els membres de la trama Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, el Bigotes, i el també acusat Ramón Blanco Balín, assessor del grup.

En la jornada d'aquest dimecres ha comparegut davant del tribunal el responsable de l'operació que va desmantellar la trama Gürtel el 2009 duta a terme per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional, l'inspector Manuel Morocho. Ha assenyalat que, segons es desprén de l'agenda de Pablo Crespo, intervinguda en l'operació, el benefici que va obtindre l'entramat va ser de tres milions d'euros, una vegada descomptats els costos reals dels proveïdors que s'encarregaren de muntar les pantalles i el so.

El testimoni ha relatat que Crespo també va apuntar en l'agenda anotacions sobre reunions per a preparar les gestions que calia fer per a obtindre aquesta adjudicació amb motiu de la visita del papa. Segons ha dit el policia, el document posava de manifest la posició avantatjosa que tenia el Bigotes per la relació que mantenia amb càrrecs públics de la Comunitat Valenciana, com ara qui aleshores era vicepresident del Consell Víctor Campos, i l'exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa.

L'inspector policial ha ratificat davant del tribunal que l'entramat liderat per Correa va tindre reunions amb l'expresident de les Corts Juan Cotino, que morí el passat abril amb Covid-19, perquè era ell qui "dirigia el grup preliminar de treball" en l'organització de la visita del papa a València. Cotino també estava acusat en el juí, però l'Audiència Nacional arxivà la causa contra ell després que va morir, per considerar que s’havia extingit la responsabilitat penal.

El responsable policial s'ha referit també a una de les gravacions que va fer l'exregidor del PP de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas, el denunciant del cas Gürtel. Gravava una conversa en què "denominen Pedro García com a “amic íntim”, és a dir, algú pròxim a ells, de l'àmbit de la seua actuació en les administracions amb els responsables polítics".

També et pot interessar

stats