Un nou web permetrà denunciar la vulneració dels drets lingüístics

Acció Cultural llança un portal informatiu que també detalla els drets que tenen els parlants en diferents àmbits, com ara el legal.

VÍDEO | Un nou web permetrà denunciar la vulneració dels drets lingüístics

Els valencianoparlants tenen una nova ferramenta per a cursar la seua reclamació quan no es respecten els seus drets lingüístics. Es tracta de la nova web, creada arran de la campanya Tenim Drets d’Acció Cultural del País Valencià, i que també inclou una guia pràctica de drets lingüístics en diverses àrees, com ara l’administrativa, els “dogmes públics” o les modificacions de noms i cognoms. 

A banda de donar a conéixer quins són els drets lingüístics, amb aquest web Acció Cultural pretén animar els parlants a denunciar les discriminacions que puguen sofrir per part d'administracions públiques i d'establiments particulars. Els coordinadors d'aquest projecte, Alfons i Francesc Esteve, han destacat que "la campanya vol visualitzar que tenim uns drets lingüístics reconeguts i que hem d'exercir-los al màxim". 

En opinió dels promotors de la campanya, "ha d'haver-hi una conscienciació social per part dels valencianoparlants, perquè la discriminació està normalitzada i la majoria no la denuncia".

En el cas de voler fer una reclamació, l'organització ofereix dues vies. Una d’elles, quan l’afectat pot presentar-la directament davant de l'administració que haja vulnerat el seu dret o en l'oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat, a través d'uns formularis. D'altra banda, Acció Cultural s'ofereix a fer la reclamació en nom del ciutadà a través d'una autorització. 

En la pàgina web també ofereixen les pautes per a fer una escriptura notarial, un testament o triar una notaria. "Els ciutadans que van davant d'un notari no saben que tenen el dret de reclamar que tots els documents estiguen escrits en valencià", han explicat. "Podem fer en la nostra llengua inscripcions en el registre públic o adaptar i traduir el nostre nom i cognoms", han agregat.

També et pot interessar

stats