''Un metre quadrat per les platges i els mars'', neteja massiva de les platges valencianes

La reina emèrita, Sofia de Grècia, participa aquest dissabte en una de les accions de neteja, a la platja de l'Almadrava d’Alacant

La reina emèrita amb un grup de voluntaris, a la platja de l'Almadrava d’Alacant
La reina emèrita amb un grup de voluntaris, a la platja de l'Almadrava d’Alacant / À Punt NTC

Aquest dissabte, diverses ONG mediambientals de tot el món s’han aliat per a celebrar el Dia Mundial de la Neteja, una jornada que convoca milers de persones voluntàries per a arreplegar els residus acumulats en la natura per culpa de les accions humanes.

L’ONG espanyola SEO/BirdLife i Ecoembes, l’empresa pública estatal de gestió de residus, han organitzat una setmana d'accions ecologistes a través de Libera, un projecte d'àmbit nacional creat en 2017 per a conscienciar la ciutadania sobre la importància de mantindre els espais naturals lliures de fem.

Així, des del 18 fins al 26 de setembre Libera ha convocat “Un metre quadrat per les platges i els mars”, un programa on els voluntaris arrepleguen els residus acumulats a les platges, tant fluvials com marines, així com en diversos entorns marins. Els participants reben bosses, guants protectors i una balança per a pesar els residus, a més d’una formació ràpida sobre el fem en aquests ecosistemes.

Accions locals per la costa valenciana

Moltes associacions ecologistes de la Comunitat Valenciana s’han presentat a la campanya de Libera, com BIOagradables i Acció Ecologista-Agrò, que han fet una convocatòria per a netejar la marjal de Rafalell i Vistabella, a Massamagrell (Horta Nord) aquest divendres 17 de setembre; i l’associació Ambiens, amb una recollida submarina i terrestre de fem i plàstics a la cala la Renegada d’Orpesa (Plana Alta) prevista per al dia 25.

Per la seua banda, un grup de veïns de la urbanització els Pous, a Riba-roja de Túria, s’ha organitzat per a netejar el parc del riu Túria al pas per la localitat, on el plàstic s’ha acumulat durant les últimes pluges. “El riu és de tot el món. També és dels nombrosos animals salvatges que hi viuen, i que no mereixen menjar plàstic pels nostres errors” han assegurat en la seua convocatòria a través de la plataforma World Cleanup Day.

Plogging, la tendència que fusiona la neteja i el running

Una nova modalitat esportiva que també té lloc aquest dissabte és el plogging, on les persones participants arrepleguen fem del terra mentre fan running. En aquest cas, el departament d’Educació Física de l’IES Pere Boil de Manises ha volgut sumar-se a aquesta iniciativa mundial amb aquesta proposta diferent, dirigida al seu alumnat i també al públic general. 

La reina emèrita, en suport de la iniciativa

La reina emèrita Sofia participa aquest dissabte en “Un metre quadrat per les platges i els mars” en una de les localitzacions escollides per SEO/BirdLife, l'espigó de la platja de l'Almadrava d'Alacant. Així, l'emèrita forma part d’un equip de persones voluntàries en la retirada de residus abandonats en aquest entorn natural, on també compten amb bussejadors i l’aplicació mòbil Marnoba, desenvolupada per l’associació Vertidos Cero.

Aquesta iniciativa es troba sota un conveni de col·laboració que des de 2018 uneix la Fundació Reina Sofia amb el projecte Libera.

També et pot interessar

stats