Un mapamundi per a il·lustrar les compositores oblidades per la història de la música

La saguntina Sakira Ventura ha iniciat un projecte interactiu per posar en valor les “creadores” invisibilitzades al llarg dels anys

Un mapa mundi de compositores

“La història de la música, igual com tots els vessants de la història, ha estat escrita només per homes. Per això les dones sempre hem sigut les grans oblidades en la narrativa”. 

A partir d’aquesta reflexió naix el projecte de la saguntina Sakira Ventura, el mapa de creadores de la història de la música, que vol posar en valor les històries i les composicions de cadascuna de les dones que han tingut un paper en la música clàssica i que han quedat invisibilitzades. 

Mentre estudiava la titulació en Musicologia, Sakira es va adonar que passaven els cursos però les compositores, les “creadores de cançons”, no apareixien en els llibres i només estudiaven les obres dels compositors. Llavors es va adonar que havia de posar-li solució i va començar a arreplegar informació de les artistes europees. Encara que no va ser fins al confinament domiciliari per la pandèmia, quan el món es va aturar i va poder engegar el seu gran mapamundi. 

El mapa Creadoras de la historia de la música, que es pot consultar en el web SVmusicology.com, és un plànol interactiu i “que s’actualitza constantment”, on es recullen els perfils de 528 compositores de música clàssica que almenys tenen una obra gravada. Un dels grans entrebancs que s’ha trobat Sakira és que moltes dones, al llarg de la història, han publicat les pròpies composicions amb psuedònims masculins perquè, si no ho feien, corrien el risc que no veren la llum mai. 

El mapa va creixent setmana rere setmana ja que, gràcies a les xarxes socials, musicòlogues d’arreu del món s’han posat en contacte amb la saguntina per donar-li informació sobre autores que desconeixia. A més, el projecte també va acompanyat d’una llista de Spotify, amb el mateix nom, que inclou 459 cançoncs d’algunes de les compositores que integren el mapa. 

Les onze creadores valencianes

Si ens fixem en la Comunitat Valenciana, en el mapa veiem 11 compositores entre el 1918, any en què va nàixer Matilde Salvador, fins al 1994, amb la jove creadora Raquel Sánchez (1994). 

També figuren en el mapa del territori valencià les artistes María Teresa Oller (1920-2018), Consuelo Colomer (1930), Ángeles López Artiga (1939), Mariángeles Sánchez (1943), Sonia Megías (1982), María José Belenguer (1983), Isabel Latorre (1984), Amparo Edo Biol (1988), Sara Galiana (1989) i Àngela Gómez Vidal (1991).  

També et pot interessar

stats