Un mapa cartogràfic permetrà veure al detall l’horta valenciana

L'eina il·lustrarà les hectàrees abandonades i l'estat de les infraestructures, també servirà per a avaluar els atemptats continus que pateix

L'horta valenciana, parcel·la a parcel·la

El Consell de l'Horta està ultimant un mapa cartogràfic detallat de l’extensió agrícola a la Comunitat Valenciana. Mai s'havia fet i es pretén tindre una imatge real, parcel·la per parcel·la, d’un mosaic únic. Aquesta serà un instrument perfecte per a veure les hectàrees abandonades i l'estat de les infraestructures, a més d'avaluar els atemptats continus que pateix.

Julián Soriano és un dels cinc agents de dinamització rural que han recorregut tots els racons de l’horta valenciana. En un any han monitorat totes les parcel·les, camins i séquies per a comprovar-ne l’estat. Les han cartografiades i han anotat totes les dades que aporten informació afegida. “Si hui dia pensem que l’horta no està en les seues millors condicions, és perquè no està com pensem que hauria d’estar, però cal recordar que és un espai dinàmic”, assegura Miquel Jordà, president del Consell de l’Horta. 

Per això, aquests dies es revisen les terres que es pensaven abandonades, però que realment estaven fent guaret. Fins i tot troben sorpreses com la pervivència d'una horta encara viva també al sud de València. “L’horta sempre està amenaçada, sobretot tenint en compte que està envoltada de 42 municipis i un milió i mig d’habitants que cada vegada necessiten més espai”, apunta Jordà.  

En total, s’han revisat 40.000 parcel·les de les 20.000 hectàrees d’extensió que ocupa ara l’horta valenciana. El que es pretén és fer una foto fixa d’aquest patrimoni de tots els valencians, una imatge del que és el present, però sobretot mirant cap al futur. 

També et pot interessar

stats