Un llançament de pinyol d'oliva i de dàtil de 27,23 metres, premi Pulmó d'Or, a Elx

Francisco Quereda, de Cieza (Múrcia), ha sigut el guanyador del Concurs Internacional Pulmó d'Or de llançament combinat de pinyol de dàtil i oliva.

Un llançament de pinyol d\'oliva i de dàtil de 27,23 metres, premi Pulmó d\'Or, a Elx

Francisco Quereda, de Cieza (Múrcia), ha sigut el guanyador d'una nova edició del Concurs Internacional Pulmó d'Or de llançament combinat de pinyol de dàtil i oliva, únic en el món, que s'ha disputat aquest migdia al peu de la basílica de Santa Maria d'Elx, amb una marca de 27,23 metres.

El segon classificat ha sigut l'il·licità Tono López, amb una distància de 25,16 metres, i el tercer, Salvador Galipienso, amb 12,27 metres, natural de Crevillent.

Aquest campionat mundial de llançament combinat de pinyol de dàtil i d'oliva es disputa des de fa sis anys a la plaça del Congrés Eucarístic, a Elx, i hi participen aficionats, especialistes de cada modalitat, i els campions del torneig de dàtil, fet a Elx, i d'oliva, a Cieza. Guanya el que suma més metres en els dos llançaments que fa cada participant.

Aquesta singular iniciativa s'emmarca en les activitats organitzades pel Reial Orde de la Dama d'Elx, amb motiu dels 121 anys del descobriment del bust en el jaciment il·licità de l'Alcúdia, per a recordar aquesta icona de la cultura ibera i reivindicar que torne a la ciutat des del Museu Arqueològic Nacional (MAN).

Abans de cadascun dels llançaments, els participants han de triar l'oliva més adequada i, ja amb el pinyol a la boca, preparen els pulmons i prenen impuls per a llançar-lo al més lluny possible.

Igual com passa amb el pinyol de dàtil, encara que a causa de la major grandària, no permet marques tan llargues com en el cas de l'oliva. En ambdues modalitats, el punt màxim del llançament són els 19 metres que marca la fusta.

Enguany les regles han variat respecte a edicions anteriors, la qual cosa ha dificultat l'obtenció de grans marques. I és que en aquesta ocasió han col·locat una catifa estreta en terra, que frenava el bot del pinyols i, a més, quedava invalidat el llançament en cas d'eixir-se'n del tapet. "Ara influeix molt la sort perquè no se n'isca de la catifa", han assenyalat en l'organització.

El guanyador, ja un veterà en aquest campionat, encara que ha sigut enguany quan ha obtingut el primer premi, ha deixat clar que no existeix una tècnica concreta per a fer un bon llançament. "El més important és tindre una bona capacitat pulmonar i una mica de sort", ha dit Quereda.

Els guanyadors han obtingut un premi de 300, 200 i 100 euros respectivament, a més d'una rèplica en miniatura de la Dama d'Elx i una xicoteta selecció d'olives de Cieza.

També s'ha disputat el campionat de llançament de pinyol de dàtil i d'oliva en versions infantil i femenina.

El rècord està en 36,54 metres

El rècord actual de la competició està fixat en 36,54 metres, una marca assolida el 2014 pel crevillentí Salvador Galipienso.

En la disciplina de llançament de pinyols de dàtil, disputat anualment a Elx, organitzat per l'Associació Cultural i Esportiva Penya Altabix, el rècord està fixat en 14,43 metres des del 2017, sobre catifa, per a impedir que rebote el pinyol.

El guanyador hui del segon premi va establir aquesta nova marca, invariable des del 2009, quan va superar la de 12,90 metres.

També et pot interessar

stats