Un jutjat de València investigarà les tortures de la brigada politicosocial del franquisme

S'han admés a tràmit sis querelles que denuncien abusos i tortures a mans del policia Benjamín Solsona en 1971.

Un jutjat de València investigarà les tortures de la brigada politicosocial del franquisme
Un jutjat de València investigarà les tortures de la brigada politicosocial del franquisme

El jutjat número 1 de València ha admés a tràmit una de les sis querelles criminals presentades per presumptes tortures comeses a València l'any 1971. La denúncia assenyala, entre altres policies, el conegut com el ‘Billy el Niño’ valencià, el policia Benjamín Solsona, membre de la brigada politicosocial, la policia política de Franco. 

Els denunciants, aleshores un grup de 15 joves universaritaris vinculats al Partit Comunista, van estar a la Prefectura Superior de Policia de València durant 19 dies sotmesos a continus interrogatoris i tortures.  Després van ingressar a la presó Model de València, acusats d'associació il·lícita i de propaganda il·legal. 

“La resposta, fins ara, havia sigut no admetre a tràmit les denúncies, sempre acudint a la llei d’amnistia i perquè es considerava que els fets havien prescrit”, ha manifestat a Les notícies del matí Lucila Aragó, portaveu de la Plataforma de Suport a la Querella Argentina. “Nosaltres ens emparem en la llei de justícia universal, que estableix que els crims de lesa humanitat no prescriuen ni es poden amnistiar”, ha aclarit.

Aquesta és la primera querella criminal que s’ha admés a tràmit en un jutjat espanyol, dirigida contra policies de la brigada politicosocial franquista, en la qual s’imputa un delicte de tortures i de crims contra la humanitat. Aragó ha recordat que l’únic jutjat que investiga aquestes agressions és, des del passat 2010, el número 1 de Buenos Aires, mentre que a l’Estat espanyol, els crims franquistes no havien sigut considerats als tribunals. “S’ha obert una porta que ens pot permetre trencar la impunitat que fins a aquest moment ha envoltat el franquisme", ha manifestat esperançada.

També et pot interessar

stats