Un jutjat de València admet la primera demanda col·lectiva per les targetes ‘revolving’

L'ha presentada Asufin contra les Visa Classic, Go i Gold de Caixabank en considerar que comporten clàusules abusives.

Asufin denuncia les clàusules abusives que contenen aquestes targetes

El jutjat mercantil número 4 de València ha admés a tràmit, per primera vegada a Espanya, una acció de cessació contra targetes de crèdit renovable o revolving Visa Classic, Go i Gold de CaixaBank. Aquesta demanda col·lectiva l'ha interposada Asufin amb l'objectiu d'expulsar del mercat les clàusules, al seu parer abusives, que contenen aquests contractes. L'associació també ha presentat demandes similars contra targetes comercialitzades per Carrefour, Bankinter Consumer i Wizink.

Les targetes de pagament revolving funcionen com una línia de crèdit de consum: és a dir, una xicoteta quantitat de què pot disposar l'usuari i per la qual sempre paga la mateixa quota mensual, sense importar quina és la despesa. Així, permet fer pagaments mitjançant terminis i ajornar les compres que es volen fer. El Banc d'Espanya fixa en 14.000 milions d'euros els diners en targetes o préstecs revolving que hi ha actualment en el mercat.

Asufin denuncia que les targetes no sols tenen un interés desproporcionat que supera el 20%, sinó que també pequen de falta de transparència en la comercialització. Per això, alerta que el producte és un “autèntic parany” de deute per al consumidor pel mecanisme d'amortització que contenen, ja que combinen el pagament de quotes mensuals molt reduïdes, termini indefinit i recapitalització d'interessos.

El problema, per als demandants, és que l'entitat financera no explica al detall el funcionament en el moment de la contractació, ni utilitza un quadre d'amortització amb escenaris de pagaments a futur o simulacions que permeten comprendre al consumidor quant li costarà el préstec.

La presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, tem que moltes persones afectades per la situació generada pel coronavirus es vegen temptats per aquestes targetes, que són molt fàcils d'obtindre però que generen una espiral de deute perillós de la qual és difícil eixir. Per això, demana al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital que accelere la publicació de l'orde de transparència i protecció del client de serveis bancaris que té com a finalitat millorar la publicitat de les targetes de crèdit renovable.

També et pot interessar

stats