Un jutge de Gant ajorna fins al setembre la decisió d’extradir el raper Valtonyc

Sobre el cantant mallorquí pesa una condemna de tres anys i mig per enaltir el terrorisme i injuriar el rei.

Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc
Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc / Europa Press

El raper Josep Miguel Arenas, conegut artísticament com a Valtonyc, esquiva temporalment la presó espanyola. La justícia belga ha decidit aquest dimarts ajornar fins al pròxim 3 de setembre la possible extradició de l’artista mallorquí, condemnat per enaltir el terrorisme i injuriar el rei en les lletres de les seues cançons.

La defensa del cantant, Simon Bekaert, ha explicat que presentaran, davant el tribunal de primera instància de la ciutat de Gant, un nou escrit en què argumentaran que els fets s’emmarquen dins de la llibertat d’expressió. A més, l’advocat manté que no hi ha la doble incriminació necessària per a lliurar-lo a Espanya, és a dir, que els delictes que li atribueixen estiguen tipificats en els dos països.

Segons preveu el procediment legal a Bèlgica, la fiscalia respondrà a l’escrit i el pròxim mes de setembre el jutge es pronunciarà sobre l’extradició del raper. “La possibilitat que el cas torne a ser posposat és reduïda”, ha dit Bekaert, que ha recordat que, encara que accepte el lliurament a Espanya, podria interposar-s’hi recurs.

“Estic molt content perquè estic en llibertat. Els Jordis, els consellers, els joves d’Altsasu, Alfon i molta gent d’Espanya no tenen la mateixa sort de poder tindre un judici just i argumentar la seua defensa”, ha manifestat Valtonyc després d’acudir al Palau de Justícia de Gant.

Condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó

La fiscalia de Gant es va fer càrrec de l’euroorde dictada contra el raper mallorquí, condemnat per l’Audiència Nacional espanyola a tres anys i mig de presó per delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, una sentència que va confirmar posteriorment la sala segona del Tribunal Suprem.

Després d’abandonar el país, just un dia abans que acabara el termini per a entrar voluntàriament a la presó, Valtonyc es va presentar a principi de juliol davant el jutge d’instrucció belga, el qual va determinar deixar-lo en llibertat mentre es resol el cas. Se li va imposar, no obstant això, la prohibició d’eixir del territori belga.

També et pot interessar

stats