Rocafort suspén un agent de la Policia Local per l’agressió a un jove hondureny a Burjassot

L’afectat afirma que el va colpejar després de dir-li: “Vas de xulo, sou tots iguals, t’enviaré al teu país”.

Fotograma dele vídeo de l'agressió gravada per un veí de la zona / À Punt NTC

Un jove originari d’Hondures ha denunciat aquest divendres haver sigut víctima d’una agressió policial a Burjassot. L’afectat afirma que un policia nacional el va colpejar després de dir-li: “Vas de xulo, sou tots iguals, t’enviaré al teu país”.

Segons ha informat l’organització València Acull, que ha assistit el jove a través del seu programa d’igualtat de tracte i no discriminació, la denúncia ha sigut presentada als jutjats de Paterna i l’agressió va ser gravada en vídeo pels veïns de la zona.

L'agent responsable de la presumpta agressió és de Rocafort, segons han confirmat fonts municipals. Les mencionades fonts han ampliat que els fets van passar en terme municipal de Burjassot perquè els dos municipis tenen un conveni de col·laboració. Rocafort li ha obert una investigació i mentrestant l’agent ha quedat suspés.

Prèviament, des de la Policia Nacional havien afirmat que havien analitzat el vídeo i que l’uniforme que porten els policies filmats no coincideix amb el del seu cos. Segons ells, la roba que portaven és la de la Policia Local. A més, van remarcar que no tenen cap constància de cap intervenció aquell dia a Burjassot. Les investigacions sobre la denúncia continuen obertes.

Els fets, segons consta en la denúncia, es varen produir la matinada del 17 d'octubre, quan el jove tornava a sa casa en monopatí. De camí va veure policies fent un control al carrer de Marià Ribera de Burjassot. Ell assegura que va seguir el seu camí i en passar al costat dels agents, aquests li van parar i li van indicar que es llevara els auriculars.

El jove relata que li van preguntar si portava alguna cosa que el comprometera i els va respondre que un grinder (un molinet que s'empra per a polvoritzar tot tipus d'herbes i espècies), i el va entregar traient-lo de la renyonera que portava. A continuació, afig, van començar a registrar-lo" amb una actitud bastant prepotent i de superioritat" i un policia el va espentar cap a una cantonada.

Sense oferir resistència, es va col·locar de braços plegats contra la paret i aleshores, segons afirma, el mateix policia va començar a insultar-lo i li va amollar: "Vas de xulo, sou tots iguals, t’enviaré al teu país". Assenyala també en la denúncia que l'agent li va preguntar per uns xics hondurenys amb els quals havien tingut un problema el dia anterior, a la qual cosa ell va contestar que no els coneixia, i l'agent el va amenaçar dient-li: "Si te'n pegue una, no me l'aguantes".

València Acull assenyala que, segons es pot comprovar en el vídeo, "malgrat l'actitud del policia, el jove es va mantindre tranquil", però, de sobte, l'agent va fer un ràpid moviment amb una mà, li va separar els braços i va aprofitar per a pegar-li una forta punyada en l'estómac.

Els altres policies —en total eren quatre, inclosa una dona, segons recorda la víctima— no es van immutar ni van atendre les seues peticions, afig l'organització.

Els agents li van ordenar que es quedara quiet mentre arribaven els seus companys, que li van fer firmar la citació per a aquell mateix matí a la comissaria de Burjassot amb la Brigada d'Estrangeria per a iniciar el procediment per estada irregular, "com vaig saber —afig el jove— quan m'hi vaig presentar de manera voluntària".

A la comissaria li van notificar el procediment, que preveu l'expulsió o sanció de 501 a 10.000 euros, i una proposta de sanció greu en aplicació de l'article 36.16 de la Llei 4/2015 de seguretat ciutadana. València Acull exigeix al Ministeri de l'Interior que aplique mesures disciplinàries "en aquest cas d'evident violència policial".

També et pot interessar

stats