Un investigador del CSIC assegura que el pròxim hivern hi pot haver un vacuna contra la Covid-19

El viròleg Luis Enjuanes explica que la vacuna serà efectiva d’un a tres anys.

L'investigador Luis Enjuanes està al capdavant d'una investigació del CSIC que treballa en la recerca d'una vacuna contra el coronavirus
L'investigador Luis Enjuanes està al capdavant d'una investigació del CSIC que treballa en la recerca d'una vacuna contra el coronavirus / À Punt

Espanya podria tindre una vacuna contra la Covid-19 per al pròxim hivern. Així d’esperançadores són les previsions del viròleg Luis Enjuanes, que està al capdavant d’una de les dues investigacions espanyoles del CSIC que treballen en un prototip de vacuna. “Si tot va bé, per a la pròxima campanya, per al pròxim hivern, es podria aplicar en humans”, afirmava en Les notícies de la nit.

Enjuanes ha assenyalat que un dels equips immersos en la recerca d’una vacuna “tindrà un candidat a estudiar en els pròxims dies”. És l’estudi més avançat, que va anunciar divendres el ministre de Ciència, Pedro Duque. Paral·lelament, un altre equip investigador del CSIC s’ocupa d’un altre prototip, però en aquest cas caldrà esperar “tres o quatre mesos” perquè es puga provar en animals, un pas previ a la prova en humans.

Aquest reconegut viròleg ha recordat que, perquè una vacuna es puga administrar als pacients amb garanties, ha de complir tres requisits bàsics: que siga estable, eficient i sense efectes secundaris.

Així mateix, l’investigador ha recordat que una vegada existisca una vacuna, ja que ens protegirà d’un virus que accedeix a l’organisme per les mucoses, ens immunitzarà d’un a tres anys, de manera que l’administració de la vacuna s’hauria de renovar una vegada complit aquest període.

La calor resta efectivitat al virus

Respecte a l’efecte que poden tindre les altes temperatures en els contagis de coronavirus, Luis Enjuanes ha explicat en Les Notícies de la nit que les temperatures superiors als 37 ºC redueixen l’efectivitat d’aquest virus, que pot estar tres hores en l’aire i pràcticament el mateix temps en superfícies com ara metall o plàstic.

A més, segons ha exposat aquest investigador, el virus perdura més en espais tancats. El fet que a l'estiu passem més temps en espais oberts, com ara terrasses, redueix les possibilitats que el virus estiga en l’aire i, per tant, de contagi.

També et pot interessar

stats