Un intern del CIE de Sapadors denuncia que quatre policies li van pegar una palissa

La Policia Nacional contradiu la versió, afirmen que es va produir una baralla entre interns i asseguren que es va notificar al jutjat de guàrdia

Intern del CIES de Sapadors presumptament agredit
Intern del CIE de Sapadors presumptament agredit / Europa Press

Un intern del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, a València, ha denunciat en el jutjat que quatre policies li van pegar una palissa després de demanar assistència sanitària perquè sentia un fort dolor en un queixal.

Així es desprén de la denúncia, facilitada per CIEs NO i consultada per Europa Press, presentada en el jutjat de guàrdia de València dilluns passat.

L'incident va tindre lloc en la nit de dimecres o dijous de la setmana passada ―el jove no recorda la data amb precisió―, després que l'intern premera el timbre de la cel·la per a avisar a la policia mentre cridava de dolor i reclamava atenció sanitària pel dolor de queixal.

Passats uns minuts, l'intern va explicar que quatre policies van entrar amb "actitud violenta" i un d'ells li va pegar una espenta que el va tirar a terra.

En aquell moment, continua, "Els agents van començar a colpejar-me, pegant-me puntellons al cos". L'intern va intentar protegir-se, però va afirmar que un agent li va pegar una forta puntada a l'ull.

L'informe mèdic de l'exploració que li van fer un dia després va constatar "múltiples excoriacions superficials longitudinals al tòrax i al membre superior esquerre" i un "hematoma periorbitari esquerre".

Després de l'agressió, que segons afirma va ser presenciada pels companys de cel·la, els policies el "van agarrar fort i, amb les mans immobilitzades darrere de l'esquena", el van traure de la cel·la.

Segons indicava en la denúncia, no el van portar al metge del CIE, sinó que a "espentes" el van baixar al pis inferior i el van tancar durant una hora en una habitació. Durant aquest temps ―sempre segons la versió seua― va patir forts dolors pels colps que havia rebut. Es van negar a donar-li aigua i va veure, a través de la finestra de la cel·la, "com reien els policies".

Aquesta situació va provocar-li un fort estrés, ansietat i frustració. Això li va generar tal grau de desesperació que es va infligir una sèrie de talls al cos amb un metall que va poder extraure de la persiana.

L'endemà el van portar a un centre mèdic i li van receptar medicaments que havia de prendre cada huit hores, però fins al dia 25 no li'n van donar cap, segons afirmava en la denúncia.

Les fonts de la Prefectura Superior de Policia Nacional, consultades per À Punt, contradiuen la versió del denunciant i asseguren que hi va haver una brega entre interns i es notificaren els fets al jutjat d'instrucció número 3 encarregat dels possibles incidents en el CIE de Sapadors. Fons policials asseguren que acudiren a rescatar a l'intern en sentir uns sorolls i que el mateix dia un agent el va dur al metge en un vehicle policial. Poc després també se li va donar atenció psicològica i l'endemà, com que es queixava de mal de queixal, el tornaren a dur a un centre mèdic. Asseguren que totes les imatges dels dies en els quals es va produir la suposada agressió ja estan al jutjat per poder corroborar la versió policial.

Enregistrament de les càmeres i identificació

La víctima sol·licita al jutge que s'aporten els enregistraments de les càmeres del CIE, la identificació dels agents de servei que podien haver participat en els fets, la declaració dels testimonis i que l'explore el metge forense.

A més, argumenta que en estar privat de llibertat sota la custòdia de l'Estat, aquest és responsable de l'agressió i no pot autoritzar-ne l'expulsió perquè s'estaria protegint ell mateix. Per tant, reclama que se'n suspenga l'expulsió, "havent de prevaldre la meua condició de víctima fins que s'aclarisquen els fets", exposa.

La campanya pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions també exigeix que se'n paralitze l'expulsió mentre s'investiga el que ha ocorregut, es determinen les responsabilitats directes i indirectes i es castigue els culpables.

"Exigim que no torne a succeir el mateix que en casos anteriors de presumptes agressions policials al CIE: queden en la impunitat perquè s'actua amb diligència per a expulsar la víctima, però no hi ha la mateixa urgència a investigar la denúncia i acaba sent arxivada per absència de l'interessat", exposa.

També et pot interessar

stats